Cepljenje? Ah, 18.000 maturantov gor ali dol …


Kar 67% anketirancev meni, da ne gremo v pravo smer, samo 13% pa, da je smer v redu. Le kdo ima prav? Vlada ali državljani?

Če anketa pokaže takšne rezultate merjenja javnega mnenja o delu vlade, kakršne je pravkar objavila Mediana, bi to moral biti za vlado znak za alarm.

Če bi seveda imeli normalno vlado. Takšno, ki sprejema kritiko in ki dopušča možnost, da bi svoje delo lahko izboljšala.

Žal pa imamo vlado, od katere lahko prej pričakujemo “protianketo”, ki bo pokazala odlično delo in vrhunske rešitve. (Op. In to se je tudi zgodilo, že popoldan to nedeljo so na Nova24 objavili “zmagovalno” anketo vladajoče ekipe [Javnomnenjska anketa] Medijski napadi in strategija rušenja s strani opozicije ne moreta zamajati stranke SDS, ki bi prepričljivo zmagala na volitvah | Nova24TV)

V Medianini anketi je sodelovalo 471 polnoletnih oseb — kar v Sloveniji velja za reprezentativni vzorec. Med zbranimi odgovori so tudi moje ocene.

Zgodilo se ne bo nič

Lani ob tem času, ko je vlada šele dobro prevzela vajeti od Šarčeve garniture — potem ko se je ta upehal od zadreg manjšinske vlade —, smo mislili še precej drugače.

Prve vladne ukrepe, osredotočene na omejevanje širjenja korone in na globalno trgovinsko borbo za zadostne količine zaščitne opreme, je malo manj kot tretjina takratnih anketirancev ocenila kot pravo pot, 35% pa jih je menilo, da smer ni prava.

V tokratni anketi pa jih kar 67% meni, da stvari ne gredo v pravo smer, medtem ko samo še 13% vprašanih meni, da smo na pravi poti. 

Samo še 13% anketirancev meni, da to, kar dela vlada, vodi Slovenijo v pravo smer?!

In vendar se ne bo zgodilo nič. Še naprej bomo deležni histeričnih, nedomišljenih protikoronskih odločitev. Kakršna je recimo ta o cepljenju maturantov.

Maturanti so vedno

Da so med državljani tudi maturanti, bi lahko vladi bilo jasno. Vsako leto so, tudi če ni krize.

Toda ko so vladni modreci ob sproščanju ukrepov glede šolanja v zadnjem hipu ugotavljali, da bi bilo za preprečitev širjenja bolezni v šolah dobro precepiti učitelje, očitno ni nihče pomislil, da so maturanti posebna kategorija šolarjev.

Ti opravljajo maturo v drugačnih okoliščinah, ne kot poteka klasični učni program. Pri njih gre za nekaj vnaprej določenih datumov maturitetnega spisa in testov. Kako naj torej maturant pristopi k izpitom, če tik pred tem zboli ali mora zaradi nevarnega stika ostati v karanteni?

Gre torej za preprosto vprašanje, na katerega bi z nekaj zdrave pameti in strateškega razmišljanja lahko odgovorili pravočasno — že takrat, ko so modreci ugotavljali, da je fajn, če cepijo učitelje.

Tako bodo maturanti zdaj s prvim odmerkom cepljeni tik pred maturo. Kar je nezadostna zaščita. Pa ne samo to. Nekateri bodo po cepljenju morda doživeli burnejšo reakcijo, ki jih lahko za dan, dva odvrne od učenja. Saj se še spomnite izpitnih rokov? Na koncu nam je vedno zmanjkal en dan.

Vroč krompir

Kakorkoli, tema je vroč krompir, od katerega se vladni svetovalni organ distancira, češ, cepljenje maturantov zdravstveno ni utemeljeno. Na drugi strani pa vlada, najverjetneje v paketu z uradniki MIZŠ ugotavlja, da mora biti 18.000 maturantov v kar največji meri cepljenih, da bo matura potekala kolikor-toliko varno. 

Neglede na to, ali je cepljenje maturantov smiselno ali ne, je ta odločitev še enkrat potrdila, da je MIZŠ najbolj konfuzna, neorganizirana, nestrateško naravnana institucija pri nas. In pri vsem tem jih odlikuje tudi pozna, nedosledna, nedorečena komunikacija, ki naslovnike bega z novimi vprašanji, namesto da bi jim dajala jasne in nedvoumne rešitve. Zaradi te odločitve MIZŠ se je ponovno — že približno šestič — spremenila tudi strategija cepljenja. 

Začuda pa zdaj z vladne strani slišimo, da teh 18.000 ne bo vplivalo na potek cepljenja po že prej definirani strategiji, po kateri so starostno najbolj ranljivi še vedno prednostne skupine.

Trije meseci cepilne agonije

Neverjetno! Po več kot treh mesecih cepilne agonije — ko cepiva najprej ni bilo, ko je potem kapljalo s polovično realiziranimi dobavami, pa po zadregi glede krvnih strdkov in začasni prekinitvi cepljenja, da ne omenjam samo dobrih 6% dvakrat cepljenih ljudi, kot pravi današnja statistika —, slišimo, da 18.000 novih kandidatov ne bo vplivalo na obstoječi načrt. 

Ah, dajte no, vlada! V treh mesecih smo dvakrat cepili samo 141.800 ljudi, potem pa naj 18.000 tistih, ki bodo zdaj nepričakovano skočili na ta vlak, ne bi spremenilo časovnice? Malo morgen. Temu še otroci ne verjamejo. Zlasti ne pri 19 letih.

Ponavljam: da v Sloveniji ne gremo v pravo smer, meni 67% anketiranih, samo 13% pa jih meni, da je smer čisto v redu. 

Le kdo ima prav?

Kolumna je bila prvotno objavljena v nedeljo, 18 aprila na Fokuspokus z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/cepljenje-ah-18-000-maturantov-gor-ali-dol-10221791

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s