Sodelovati v vladi Chucka Norrisa


Volilci menijo, da SMC, DeSUS delata narobe. Veliko družbeno, moralno škodo. Da sodelujeta v procesu zastrupljanja države.

Pustimo Janeza Janšo danes pri miru. On je, kakršen je. Jasno je, da se ne bo spremenil, prilagodil svojega ravnanja, niti iskal novih poti. Naš predsednik vlade je politični Chuck Norris. Bori se proti veliki Evropski uniji, bori se z vplivnimi, komunističnimi mediji, z velikimi državami in velikimi državniki. Bori se proti državljanom. In nihče in nič mu ne pride do živega. 

Zato nas njegova ravnanja ne smejo v ničemer več presenečati. Karkoli se nam že zgodi, moramo se ozavestiti, da smo to vendar pričakovali. Že prejšnji teden.

Uporniki in zavezniki

Pred dobrim letom pa nam niti na misel ni padlo, da bosta ob vseh teh velikih podvigih predsednika vlade z roko v roki za njim kimajoče in pohlevno stali liberalna SMC in zmerno levo, partizansko označeni DeSUS. No, ne celotna stranka, le štirje poslanci, ki vodijo svojo politiko.

Če bi se SMC in DeSUS kot zavezniški stranki, ki sta prišli z drugega pola, do takratnega mandatarja Janše lani postavili v pozicijo, naravnano na svoje volilce, bi bila današnje stanje Slovenije doma in pogled nanjo od zunaj precej drugačna.

Državljani bi bili kljub pandemiji mnogo manj uporniški, manj razdeljeni, bolj uravnoteženi, saj bi volilci teh dveh strank imeli močan glas v vladi in v parlamentu.

Kaj bi bilo, če bi …

Če bi SMC in DeSUS Janši jasno in glasno povedali, da sta pripravljeni podpreti njegovo vlado pri razumnih projektih, povezanih z varnostjo, napredkom, gospodarsko rastjo, blagostanjem, srečo — naše države in vseh, ki tu živimo —, bi ti dve stranki danes v očeh volilcev kotirali mnogo višje.

In če bi SMC in DeSUS dali Janši jasno vedeti, da bosta tudi oster kritik, če se bo lotil demontaže dosedanjega družbenega reda, nespoštovanja vladavine prava, lomastenja po gospodarstvu, zaničevanja in zmerjanja novinarjev, sramotnega komuniciranja, uničevanja STA, boja proti tožilstvu, sodstvu, postavljanja Slovenije na mednarodno agendo v negativni luči, ti dve stranki po raziskavah javnega mnenja ne bi bili pod parlamentarnim pragom na naslednjih volitvah.

Ne maramo izdajalcev

Res ne razumem, zakaj SMC in DeSUS tega nista lani naredili. Brez teh dveh strank Janša ne bi dobil večine, ne bi dobil mandatarskega zaupanja predsednika države in ne bi postal predsednik vlade.

Vsakršna ponižnost je bila zgrešena in slaba strategija. V strahu pred izgubo svojih poslanskih stolčkov in temu primerno ugodnega, zagotovljenega mesečnega plačila, so pozabili na temeljne vrednote, s katerimi so se pred volilci hvalili leta 2018 in obljube, ki so jih dajali. 

Stanje, ki ga javne raziskave kažejo, je samo potrditev, da Slovenci ne maramo izdajalcev. Nobenih. Ne vojnih ne političnih. Hvalisati se z liberalnostjo, kot je to nenadoma iz naftalina potegnila SMC, in biti pri tem tiho, ko gre za novinarje, za medije, za STA — in celo žugati vodji poslanske skupine, ki se je edina izpostavila kot zaveznica svobodnih medijev —, je sprenevedanje par exellence.

Podobno velja, da je biti zraven pri vsem, kar se v državi dogaja, in hkrati govoriti, da je sodelovanje z vlado konstruktivno in v uresničevanju ciljev DeSUS, je pravljica za babice in dedke.

Več si niti ne zaslužimo

Gospe in gospodje iz obeh omenjenih strank! Če pogledamo rezultate merjenja javnega mnenja, naša dežela meni, da ste nas izdali. Da delate narobe. Da delate slabo. Da sodelujete v procesu zastrupljanja države. Delate veliko družbeno, socialno, moralno škodo.

Četudi se boste v strankah vsak dan znova poenotili in držali skupaj, delate slabo.

Čisto vseeno je, kje iščemo prvotnega krivca. Naj bo to Levica, ki je brez prave vizije in odgovornosti za svoj zunaj/znotraj status sesuvala Šarčevo vlado, naj bo to Šarec, ki se je z ihtavim odstopom zakalkuliral, naj bo to dvojček SMC in DeSUS, ki Janši omogoča skoraj avtoritarno vodenje države … — dejstvo je, da sta na začetku 2020 prav ti dve stranki imeli najbolj resno, politično elegantno priložnost in neizmerno moč, da aktualnemu predsedniku vlade omejita ambicijo avtoritarnosti in ga utirita v zmerno, za vse sprejemljivo vodenje države.  

Če bomo državljani to na naslednjih volitvah spregledali, potem verjamem v spomin zlate ribice. In če bo tako, si kaj boljšega niti ne zaslužimo.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 14. marca 2021, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/sodelovati-v-vladi-chucka-norrisa-10221734

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s