Ne čudimo se Janezu Janši. Tistemu s Krvavca, mislim.


Čez leto in pol bodo volitve. Potrebnih glasov za kakršnokoli skrajšano časovno dimenzijo do volitev ni. In jih tudi ne bo.

V Wikipediji je beseda »civilizacija« definirana takole:

  • lat. civilitas = vljudnost, uglajenost), […] Pojem […] vključuje različne faze in načine materialnega, intelektualnega in moralnega razvoja skupnosti. S civilizacijo lahko razumemo skupek znanj, običajev, miselnih in umetniških prepričanj ter nadzora, do katerih se je neka družba dokopala v boju proti naravnim in družbenim silam. Pomeni lahko tudi raven razmeroma razvitega okusa in uglajenosti, ko je človeštvo s tehniko, politično, z razvojem filozofije in književnosti obvladalo človeku nenaklonjene naravne sile.«

Čeprav ni nikjer eksplicitno zapisano, da je civilizacija tudi red, pa to lahko izbrskamo med vrsticami. Civilizacija so tudi norme, pravila, disciplina.

V pravila ujeto življenje pomeni manj svobode za ljudi. Toda za sobivanj je treba postaviti okvirje, znotraj katerih smo vsaj na papirju vsi deležni enakih »standardov«, Da nismo prepuščani na milost in nemilost močnejšim, vplivnejšim in bogatejšim.

Zmeden vzorec

Korona nam je teh pravil natresla cel kup. Zlasti novih, ki jih doslej še nismo poznali: ostani doma, nosi masko, umivaj si roke, ne smeš tega, ne moreš tja, pa dovolilnice, karantenske odločbe, omejitve gibanja na občine, policijska ura itd.

Tega nismo vajeni, zato se jih naša pamet in telo otepata. Ljudje so se povsod po svetu do nedavnega upirali novostim, tudi z množičnimi protesti. Pri nas so se manifestirali v obliki petkovih kolesarjenj v Ljubljani in nekaterih drugih krajih — pomešani tudi z načelno večinsko držo Slovenije proti aktualni desni vladi, kar z nepriljubljenimi novimi normami niti ni imelo tesne povezave.

V tem stanju, polnem nečesa novega, se ne znajde niti politika, ki deluje po vse bolj zmedenem vzorcu. Poleg tega v očeh ljudstva sedanja vladna garnitura ne velja za vir moralnih, vrednostnih in etičnih načel.

Zato je toliko bolj pomembno, da pravni red države in njeni podsistemi, recimo tožilstvo, sodstvo, policija, delujejo čvrsto, zanesljivo, pravično in po pravu. Kot neke vrste nacionalni imunski sistem, ki celotno družbo ščiti pred zlom, kaosom, anarhijo, neumnostjo.

Sezona korupcije

K omenjenemu pomanjkanju nacionalnih moralnih in etičnih načel je svoje že pred leti dodal zdajšnji predsednik države, ki se je odločil, da ne bo moralna avtoriteta Slovencev. Zato je tiho, ko bi moral kaj pametnega povedati, in govori, ko ga ljudstvo ne potrebuje ali ne želi slišati. Ne kritizira nikogar in ničesar, rad pa hvali vse povprek. Kot da bi bili vsi dobri. Pa nismo.

V pogojih pomanjkanja moralnih in etičnih načel, ki bi si jih morali deliti in sprejemati vsi državljani, začnejo izstopati osebna moč, pozicija, avtoriteta in denar. To pa je v lasti in oblasti samo nekaterih. To je sezona za ugodno rast korupcije, ki jo s pomočjo medijskih razkritij slutimo v še vedno skrivnostnem poročilu Računskega sodišča, ki je pregledalo poslovanje z nabavo zaščitnega medicinskega materiala letos pomladi. Zaradi nepodpisa poročila, s katerim je odlašal prvi namestnik državnega računovodje in prenosa te pravice na drugo namestnico, s čemer bi poročilo lahko prišlo v javnost, je nastala prvovrstna računovodska afera, ki še nima epiloga.

Nimamo poenotenih vrednot

Čez leto in pol bodo volitve. Potrebnih glasov za kakršnokoli skrajšano časovno dimenzijo do volitev ni. In jih tudi ne bo. Glede na trenutno ponudbo na političnem trgu postaja jasno, da bodo naše volitve tragikomično prerivanje v reality showu, kjer bodo v prednosti tisti, ki znajo spretneje obračati posledice svojega slabega delovanja, jih odločneje zanikati, zaobiti dejstva in slepariti ciljno publiko. In ki seveda računajo na kolektivno pozabo demoraliziranega ljudstva.

Nimamo poenotenih vrednot. Ne zakonodajalec, ne ljudstvo, ne izvršna oblast. Smo v obdobju sebičnosti, ki je prerasla v egoizem in egocentričnost. Na naslednjih volitvah nas bodo nagovarjali prav tisti, ki niti volilnega sistema ne znajo spraviti v ustrezen ustavni okvir, kot jim nalaga Ustavno sodišče. Ker se jim računica dostopnosti do naslednjega parlamentarnega sedeža po zdajšnjem sistemu lažje izide.

Kategorični imperativ

Ne čudimo se zato Janezu Janši. Pa ne mislim na predsednika vlade, da ne bo pomote. V mislih imam Janeza Janšo s Krvavca, ki si je zaradi zblojenosti vladnih pravil za delovanje smučišč oblikoval svoja. Da bi preživel in dokazal, da je smučati v času korone varno in za človeškega duha dobro. Četudi je za to finančno kaznovan s 4.000€ na dan.

Razkroj družbe oz. civilizacije se kaže v nesprejemanju pravil, reda, norm, zakonov. Četudi so ena ustavna, druga pa butasta. Veljajo pač za vse. Kot rdeča luč na semaforju.

»Ravnaj tako, da bi vsako dejanje lahko postalo obči zakon,« je v svoji definiciji kategoričnega imperativa zapisal filozof Immanuel Kant kakih 250 let nazaj. Ta preprosta, jasna logika je našim voditeljem neznana ali pa so se ji zavestno odrekli.

Se ji v pomanjkanju ljudi z integriteto odreka tudi ljudstvo? Civilizacija je na preizkušnji.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 27. decembra 2020, z istim naslovom Fokuspokus.si – Ne čudimo se Janezu Janši. Tistemu s Krvavca, mislim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s