Spirala negativnosti


Svoja življenja smo postavili na glavo, izgubili službe, pokopali mrtve — zdaj pa naj še vlada stori nekaj dobrega za nas.

Zdi se, da smo v spirali negativnosti. Kot da gre vse narobe. Strmo navzdol.

Najnovejša v tej seriji napak je šlamparija, ko je vlada ob zadnjem podaljšanju korona ukrepov v zvezi s šolanjem na daljavo ravnala malo po domače. Kot da ji ne bi bilo več treba svojih sklepov objavljati v Uradnem listu. Kot da pravni red ni več pomemben.

Pred tem smo se na hitro seznanili s pisanim petstopenjskim načrtom odpiranja države — od črne do zelene. S to barvno kombinacijo nam vlada v bistvu v mavričnih odtenkih podaljšuje policijsko uro. Glede na trende dnevno okuženih in hospitaliziranih se do razumnega stanja življenja ne bomo dokopali še do pomladi.

Korona masaker

Nove skrbi vzbuja dogovarjanje Hrvaške in Italije, ki načrtujeta razglasitev izključne ekonomske cone v Jadranu, s čimer bi bila Slovenija odrezana od odprtega morja. Nerodni in nespretni kot ponavadi smo v pogajanjih s Hrvaško, se to celo lahko zgodi.

Nesrečni smo tudi zaradi vztrajno in nepopustljivo visokih številk dnevno okuženih s korono in ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in intenzivno nego.

Vsak dan se sprašujemo, kako smo ob naši, doslej relativno zanesljivi zdravstveni oskrbi zasedli prvo mesto na svetu po relativnem številu žrtev korona masakra. Zlasti med starejšimi, ki nam vsak dan umirajo.

Vse več je tudi brezposelnih. Gospodarstvo je na kolenih. EBRD je Sloveniji oktobra napovedala za letos 7,5% padec BDP. Tudi turizem beleži 70% padec, Kljub vavčerjem.

Trgovinska dejavnost je že zdaj, v predprazničnem času, ob pol milijarde prihodkov. Frizerji, kozmetičarke, pedikerji in številne druge storitvene dejavnosti so tik pred popolnim zlomom in dokončnim zaprtjem.

Brez pomoči, navodil, potrpežljivosti

Kulturniki, umetniki, estradniki in vsi, ki omogočajo, da je njihova kreativnost na odru, so ostali brez vsake podpore in pomoči. Tisti, ki jih je stanje vrglo iz tira — in ki se oglašajo in protestirajo —, pa tvegajo maščevalni odziv pristojnega ministrstva z odvzemom statusa kulturnika.

Žičničarji in smučarska središča so pripravljeni na sezono — in tudi sneg je letos že zapadel —, vendar nimajo navodil in usmeritev, kako jo smejo izpeljati.

Zamujanje, oklevanje in neodločnost so del shizofrenije te vlade. Ta bolezen se konča z nenadzorovano ihto.

Starši, ki delajo od doma, so po skoraj dveh mesecih dodatnih obremenitev v vlogi pomožnih učiteljev, vzgojiteljev, kuharjev itd. na koncu z živci in koncu razumevanja za to stanje.

Pravzaprav je ves narod s potrpežljivostjo na koncu.

S stališča avtoritete in moči

Morebiti bi bila klima v državi vsaj za odtenek drugačna, če se vlada v tem času ne bi ukvarjala s prijateljskimi nabavami zaščitne opreme. Če kljub nedopustnemu ravnanju pri javnih razpisih spomladi ne bi tudi zdaj tako ravnala ob mega razpisu za hitre teste, za katerega bi povabljeni interesenti morali oddati ponudbe v 24 urah. Če se vlada ne bi tako zavzeto ukvarjala s kadrovanjem v državnih in javnih agencijah in institucijah. Če se ne bi na vse kriplje trudila s spremembo medijske zakonodaje, ki bi mirno lahko počakala. Če se ne bi po nepotrebnem trumpovsko prepirala z mediji, zlasti z RTV Slovenija in STA. Če bi napoved v naložbe za vojsko terminsko prestavila v čas, ko bo naš BDP spet kazal rast kot pred korono. Če nas ne bi porivala v objem držav, s katerimi se ne želimo objemati. Če vlada in njeni predstavniki in pooblaščenci ne bi komunicirali s stališča avtoritete in moči, temveč kot zavezniki in zaščitniki ljudstva.

Morda bi tudi kdo iz politične sredine večkrat potegnil z vladajočimi, če bi ti z ljudmi komunicirali spoštljivo, iskreno, resnicoljubno, razumljivo, usklajeno, dosledno.

Dali smo dovolj

Treba je omeniti pomoč, ki jo je vlada namenila za ohranitev delovnih mest. To je vsekakor prava odločitev. Kot je slišati iz vrst podjetnikov, ta prihaja sicer pozno, za mnoge celo prepozno in do nekaterih niti ne pride. A ta pomoč je naš denar. Naš bodoči denar, ki ga bomo morali še zaslužiti.

Morda smo za državo tokrat naredili dovolj in ji dali dovolj. Poleg denarja tudi našo svobodo. Svoja življenja smo postavili na glavo. Nekateri smo izgubili službe in pokopali mrtve. Zato se nam upravičeno zdi, da je prišel čas, da za nas in za državo naredi nekaj resnično dobrega, spodbudnega in pozitivnega tudi vlada.

Kolumna je bila prvotno objavljena v nedeljo, 6. decembra 2020 na Fokuspokus z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/spirala-negativnosti-10221560

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s