Korona virus in slovensko pomanjkanje smisla za humor


Stanje je resno. Za zjokat, če dodamo domačo politiko. Poležavanje na kavču ni edina rešitev. Lahko pa se še vsaj smejimo.

Namesto da bi po prvem tednu popolne karantene čutili olajšanje zaradi spodbudnih rezultatov zmanjševanja okužb, smo fasali še en teden. Krivulja rasti se ni obrnila navzdol, še manj v tako želeni prosti pad.

Nekaj gre pri nas hudo narobe. O tem modrujemo vsi. Državljani, ki se držimo meril, pa stroka, mediji — in verjetno tudi politika. Le tisti, ki verjamejo v teorije zarote, verjetno vedo, zakaj je tako. Oni tako ali tako vedo vse o tej koroni.

Tako nas namesto veselega, razposajenega decembra tokrat čaka varčen, zadržan, umirjen praznični mesec. Pohajkovanja po trgovinah bo manj. Ozaveščeni se bomo izogibali večjih, nepoznanih družb in ostajali v majhnih družinskih mehurčkih.

Bojazljivci, reve in vsi, ki smo baje zaplankani in nerazgledani in ki nismo intelektualci, bomo seveda v manjšini. Ljubitelji uporništva in zarot ter pametnjakoviči se nam bodo posmehovali in nas kritizirali. Najbolj pa tisti z družbenih omrežij, ki iz meni še vedno neznanega vzgiba pripovedujejo korona pravljice o globalni zaroti, ki da bo dosegla višek s cepljenjem, ko nam bodo z iglo namesto cepiva v resnici vstavljali čipe, da nas bodo nadzirali.

Izrezani Nemci?

Pričakovati je, da bo vlada v drugi polovici decembra sprostila nekaj najbolj krutih omejitev in dovolila ljudem, da vstop v novo leto praznujejo z nekoliko manj ostrimi ukrepi. A kakšen davek bomo zato plačali? Kakšen zdravstveni, ekonomski, socialni in bog ne daj smrtni davek bomo zato spet plačevali naslednje tri mesece? Tega v tem trenutku ne zna izračunati nihče.

Tudi Nemcem nagaja ta krivulja. Ko je z nekaj zamika — ker so strožje ukrepe uvedli kakih 14 dni za nami — število dnevno okuženih v Nemčiji padlo pod 20.000, so menili, da ukrepi delujejo. Pa so imeli ta petek spet rekordno število okužb.

Ni kaj. Končno imamo potrditev, da so naše navade, način življenja, uporništvo in spoštovanje pravil in delovanje nasploh tako rekoč identično nemškemu. Moralo je priti do korone, da imamo potrditev, da smo krasna kopija naših najpomembnejših gospodarskih partnerjev in poslovnih vzornikov.

Spet med zgroženimi

Se pa v resnici v marsičem razlikujemo. Recimo v primeru nacionalne oglasne kampanje, ki ozavešča Nemce o tem, naj ostanejo doma, saj epidemija le tako, da med ljudmi ni stikov, izgublja svojo moč. Naredili so prav zabavne spote, ki se jim nasmihajo mnogokje po Evropi. Na BBC jih vidijo takole. Pri nas pa smo spet med zgroženimi.

Serija videov v resnici duhovito in tudi igralsko prepričljivo »glorificira« poležavanje na kavču, ko se država bori z drugim valom koronavirusa. Prvi oglas pod skupnim naslovom Zusammen gegen Corona prikazuje starejšega moškega, ki se ozira na zimo 2020, ko je bil še študent:

  • »Usoda te države je bila v naših rokah. Zbrali smo ves pogum in naredili tisto, kar so od nas pričakovali. Naredili nismo nič. Popolnoma nič. Naš kavč je bil prva bojna linija, potrpljenje pa naše orožje.«

Nemška vlada pravi, da so komični video posnetki jasno sporočilo javnostmi, da je zmanjšanje stikov z drugimi ključnega pomena pri preprečevanju nadaljnjega širjenja korona virusa.

Brez smisla za humor

Ko takšen oglas testiraš med Slovenci, praviloma naletiš na zgražanje in obtoževanje, češ, kako se lahko nekdo šali iz tako resnega stanja in iz dejstva, da moramo biti doma, medtem ko nam ugašajo službe, ko bi raje šli na delo in podobno.

In kot da ta popolna vseslovenska odsotnost kreativnega, humornega pristopa ne bi bila že sama dovolj, sporočilo tega oglasa za nameček — in še povsem izven konteksta — uporabi še predsednik vlade in v intervjuju na Televiziji Slovenija reče, naj ostanemo doma na kavču in gledamo televizijo.

Takšno sporočilo nima nikakršne možnosti, da bi pri Slovencih zasejalo nacionalno zavest, da se je treba izolirati v svoje domove. Kjer je kavč nedvomno priljubljena osrednja družinska družabna točka.

Prvi v lenobi

V drugem spotu si je nemška vlada celo dovolila ne kritizirati tistih, ki tudi po naših, ne samo njihovih merilih, zapravljajo življenje pred računalnikom.

Osiveli gospod pripoveduje:

  • »Pred pandemijo sem bil nedvomno najbolj len človek v tej državi. Skoraj nikoli nisem zapustil stanovanja. Igral sem računalniške igre brez kakršnihkoli ambicij in jedel hladne raviole naravnost iz konzerve, ker sem bil prelen, da bi si jih pogrel. Ko se je virus razširil, sem ostal ista lena vreča krompirja kot prej. Toda za razliko od mene se je svet spremenil. Da bi virus omejili, so ljudi pozvali, naj ostanejo doma. In delati nič je nenadoma postala javna služba. Lenoba je takrat lahko reševala življenja. In v tem sem bil prvak«.

Nedvomno je stanje doma in v svetu zelo resno. Za zjokat resno, če k temu dodamo še domačo politiko. Tudi zgolj poležavanje na kavču ni idealno priporočilo. A tudi za smeh imamo še veliko razlogov.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 22. novembra z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/korona-virus-in-slovensko-pomanjkanje-smisla-za-humor-10221536

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s