Vse se vrača, vse se plača: Največji luzer ameriških volitev bo Slovenija


Do naslednjih volitev bo naša diplomatska in bog ne daj tudi gospodarska meja nekje na Atlantiku. V ZDA do menjave naše vlade nimamo kaj iskati.

Mora biti res skrajno neprijetno, ko ti okoljska aktivistka Greta Thunberg tretji dan po volitvah — ko si še vedno predsednik ZDA —, na tvit, v katerem zahtevaš ustavitev štetja, odgovori takole:

»Kako smešno. Donald naj dela na obvladovanju jeze in potem pogleda kak star film s prijatelji. Skuliraj se, Donald, skuliraj se!«

Ameriški volilni rollercoaster in Trumpova živčnost sta Greti, še vedno srednješolski smrklji, dala priložnost, da Trumpu vrne tvit. Ko je namreč revija Time razglasila Greto Thunberg za osebnost leta 2019, je vzvišeni in arogantni Trump, brez pravega odnosa do ljudi in okolja, na Twitterju namenil njej te iste besede:

»Kako smešno. Greta naj dela na obvladovanju jeze in potem pogleda kak star film s prijatelji. Skuliraj se, Greta, skuliraj se!«

Teorije zarote

Vsak povprečen predsednik države, ki bi bil na Trumpovem mestu, bi vedel, da je prišel čas, ko začne veljati rek »vse se vrača, vse se plača«. Čas je že bil, da utihne s svojimi zblojenimi zahtevami, da nekaterih glasov državljanov, četudi pravočasno poslanih po pošti, preprosto ne upoštevajo v volilnem rezultatu. Da preneha s teorijami zarote, ki da so nastale samo zato, da bi ga krepka polovica Američanov umaknila s položaja.

A Trump ni povprečen predsednik. Če si je lani vzel čas, da je Greti — mogoče tudi iz užaljenosti, ker on sam ni postal osebnost leta — to sporočil, pa je imel tokrat pomembnejše skrbi. To nalogo so sicer vzeli nase njegovi podporniki in jo sesuvali, kot se za značajske trumpiste spodobi.

Stanje v ZDA v povolilnem času štetja glasov nas ne bi smelo presenetiti. Vsaj tistih ne, ki ste malo pred volitvami gledali Bernieja Sandersa pri Jimmyju Fallonu v njegovem Tonight Showu. Sanders je napovedal točno to, kar smo spremljali od srede zjutraj, 4. novembra, naprej.

Utišan predsednik

Sredi groženj s pravnimi sredstvi in vlaganja zahtevkov za prekinitev štetja glasov je Trump imel tiskovno konferenco, na kateri je z neverjetnimi holivudskimi scenariji razlagal svoj pogled na teorije zarote, ki da mu jih podtikajo Demokrati. Nekateri mediji tega niso hoteli do konca predvajati. Tri velike ameriške TV mreže — ABC, CBS in NBC — so nadaljevanje te tiskovne konference preprosto odrezale. Trump je namreč neargumentirano, brez vsakršnih dokazov razlagal svoje stokrat prežvečene lažne trditve o nepoštenosti volitev.  Za prekinitev prenosa so se gledalcem tudi opravičili in pojasnili razloge.

Kako ponižujoče je, ko ti vzamejo besedo, glas. Vzamejo ti moč, vpliv, oder, prezenco. Nihče si tega ne želi in nihče nikoli ni na to popolnoma pripravljen. Na predhodnih novinarskih konferencah Trump ni želel odgovarjati na številna vprašanja novinarjev teh istih medijskih hiš, ki so mu po njegovem bile nenaklonjene in so si pravzaprav izmislile fake news. Sedaj so ga pa ti isti mediji, s katerimi ni znal dostojanstveno komunicirati, preprosto ugasnili.

No, ampak če si bomo Trumpa si čem zapomnili, si ga bomo po tvitanju. To je bila kraljevska disciplina njegovega mandata. S tem bo seveda lahko nadaljeval — če le ne bodo njegovi prihodnji komunikacijski grehi tako motili skrbnikov Twitterja, da mu bodo profil preprosto ukinili.

Amerika bo tudi preživela

Trump bo poraz že preživel. Težko bi bilo verjeti, da se bo zavlekel v svoj Tower in tam jokal. Mogoče se bo čez štiri leta spet pojavil in kandidiral v drugo. Preživeli bodo tudi Republikanci in Demokrati, preživela bo Amerika.

Zato bo še največji luzer ameriških volitev Slovenija. Čeprav od Trumpovega mandata nimamo nobene oprijemljive zapuščine, pa kljub vsemu izgubljamo slovenskega zeta na najmogočnejši poziciji sveta in seveda prvo damo, Slovenko.

Za nameček pa smo izgubili še ves svoj ugled — kolikor smo ga sploh še imeli — z neumnim, nedoraslim tvitanjem našega predsednika vlade. Do naslednjih volitev bo naša diplomatska in bog ne daj tudi gospodarska meja nekje na Atlantiku. V ZDA do menjave vlade naše nimamo kaj iskati.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 8. novembra, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/vse-se-vraca-vse-se-placa-najvecji-luzer-ameriskih-volitev-bo-slovenija-10221509

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s