Ko laž postane uradna informacija


Zanikanje je obrambni mehanizem za omilitev stiske, v kateri smo se znašli. Predvidljivo. Temu se tudi zdrav um težko izogne.

Donaldu Trumpu tudi jemanje zdravil proti malariji ni pomagalo, da bi ubežal nevarnosti korona virusa. Pandemijo je (pre)dolgo jemal kot nekaj, kar v resnici sploh ne obstoja. Trdil je celo, da bo že aprila (pred šestimi meseci), ko bo malo topleje, izzvenela. Če ne takrat, pa julija (pred tremi meseci) zagotovo.

Močna in smrtno nevarna je bila tudi njegova domislica, da je korona virus nekaj, kar preženeš z grgranjem belila. Ali z vbrizgavanjem razkužila. In podobne nebuloze. Njegove izmišljotine in laži so postajale uradna informacija. Nekateri njegovi verniki so si z njegovimi norimi idejami ogrozili življenja.

Prav nič ni pomagalo, če je prvi ameriški epidemiolog Anthony Fauci, direktor Inštituta za alergije in nalezljive bolezni, opozarjal na tovrstne nevarnosti. Do vstopa Joeja Bidna v predsedniško tekmo je bil prav Fauci predsednikova največja opozicija.

A mnogi ga v borbi z glasom predsednika niso slišali. Ali niso želeli slišati. Kar reče predsednik, je vendarle večja resnica kot to, kar pravi nekdo, ki je po hierarhični lestvici mnogo nižje.

Štamprl rakije

Tudi v Srbiji so za odpornost na korona virus sprva priporočali kar šilce rakije. Okuženih zato ni bilo nič manj, so pa bili zato mnogi pijani. Pri nas je bilo tovrstnih smešnic manj.

Smo pa v tem trenutku pred vseslovensko dilemo, ali so maske potrebne za nacionalno varnost ali pa bomo preživeli tudi brez njih. Obstaja močna mreža dvomljivcev, nejevernežev in vplivnežev, ki se maskam odločno upirajo.

Pa drugi strani pa zdravniki in upravljalci države svetujejo in opozarjajo na vse več novih okužb prav zaradi nespoštovanja ukrepov. Ob razkuževanju rok in spoštovanju medsebojne razdalje so maske ključno varovalo.

Razumem fazo zanikanja. V njej so se znašli tudi številni moji kolegi, prijatelji, znanci. Zaradi njihovega prepričanja, da so maske bulšit, sam se tudi sama znašla pod plazom kritik in obtoževanj. Da sem zaplankana. Da sploh verjamem v korono, ki je tako ali tako samo zarota.

Faza zanikanja

Psihologi pravijo, da zanikanje, kakršno je tudi zavračanje nošenja mask, nastopi v fazi šoka, ko se oseba počuti nemočno. In razglasitev pandemije je bila gotovo šok. Kolikokrat v življenju pa človek gre skozi takšno pandemično obdobje? Smo bili že kdaj v življenju od marca do konca maja uradno zaprti kot država? Koliko nas je bilo tistih, ki smo imeli delo od doma za normalen način dela? Otroke brez obiskovanja šole in brez varstva v vrtcih? Dva meseca smo bili brez stika s prijatelji, širšo družino in socialno mrežo.

Zanikanje je obrambni mehanizem, s katerim skuša človek omiliti stisko, v kateri se je znašel. Je predvidljiva in dokazljiva faza, ki ji tudi zdrav um težko uide.

Maske so res neprijetna reč. A zanikati potrebo po nošenju mask se mi zdi nevarna miselnost. Ker vaša maska ščiti samo druge pred vami, ne pa tudi vas pred drugimi, je nujno, da maske nosimo vsi. Vsak špilferderber, ki ne nosi maske, ogroža to vzajemnost. Ne da bi vedel, je lahko okužen in s tem prenašalec virusa.

Pred leti smo se čudili Azijcem, ki so prihajali k nam na počitnice z maskami. Gledali smo jih s sočutjem in začudenjem. V naši lepi, zdravi, zeleni domovini si kaj takega nismo mogli niti predstavljati. Danes pa so maske dejstvo tudi za nas. In sprijazniti se bo treba, da bo tako ostalo še nekaj časa.

Šiba božja

Medtem so Trumpa odpeljali v bolnišnico. Baje preventivno, saj po letih in kilogramih sodi v rizično skupino. Marsikoga ob tem preveva privoščljivost, da ga je doletela božja šiba. Četudi nisem njegov privrženka, mu bolezni ne privoščim. S tem se ne smemo šaliti. Bolezni ne smemo privoščiti nikomur.

Ameriška borba za naslednji predsedniški mandat se bo zdaj najbrž rahlo upočasnila. Kam se bo zaradi Trumpove okuženosti nagnilo javno mnenje, koliko jih bo sočustvovalo z obolelim predsednikom in koliko bo tistih, ki v tem vidijo pravičnost usode, bo jasno novembra. Če nas Američani ne bodo presenetili z nemogočim in prestavili volitve.

Mogoče pa je kovid, ki ga preboleva celo Trump, neke vrste potrditev misli, da živimo v svetu, kjer je laž uradna informacija, resnica pa teorija zarote. In po tej verziji Trump ni v bolnišnici. To je samo fake news.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 4. oktobra 2020, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/ko-laz-postane-uradna-informacija-10221455

2 thoughts on “Ko laž postane uradna informacija

  1. Žalostno je ,da se mnogi dvomljivci pojavljajo celo na nacionalni tv (Teršek,Svetina,Podlesnik )vsi po vrsti pravniki ,ki ne razumejo ,da cčlovekova pravica svobode gibanja ne more biti nad ukrepi za zamejitev pandemije.
    Zaradi peščice pravnikov in njihovega sindroma superiornosti zdaj trpi cel narod !

    Všeč mi je

    • Dragi Andrej, pravkar sem objavila tekst tokratne kolumne, ki je samo potrditev tudi tvojih razmišljanj. Človeku zdravega razuma je težko dojeti to zadrto, trmasto zanikanje dejstev, podatkov, vsakodnevnih slik, ki nam jih daje korona. Ostani zdrav!

      Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s