Streznite se, ljudje! Rada bi še enkrat objela mamo in očeta.


Korona je kot nevidna roka, ki nas stresa za rame in nas poskuša prebuditi iz zgrešenega prepričanja, da smo nedotakljivi.

This image has an empty alt attribute; its file name is prenos-1.jpg

Očeta in mame nisem objela in poljubila od marca. In ju očitno še nekaj časa ne bom. Ju bom sploh še kdaj? Stara sta 92 in skoraj 90.

Korona ne popušča. Ne pri nas ne v svetu. Zvija nam roke, da ne moremo več polno gospodariti ne doma ne na planetu, muči nas v krčih bolezni in smrti, omejuje nas z nošenjem mask. Jemlje nam svobodo gibanja in koliko naenkrat nas je lahko nekje skupaj. Našim otrokom odreka možnost brezskrbnega igranja in kakovostnega izobraževanja. Ubija gospodarske panoge, krči naš BDP, nas dela revnejše, vse bolj in bolj zadolžene …

Kot bi nam korona sporočala, da v preteklih šestih mesecih še nismo dozoreli in se ozavestili do te mere, da bi nam bilo dano ponovno obvladovati svoja življenja in svobodno postavljati cilje.

Navodila za življenje v novi realnosti dobivamo vsak dan. Večkrat na dan. V tisku, po radiu, televiziji, na spletu, kjerkoli. A neposlušen, samosvoj, oblasten, uporniški človek, dosedanji gospodar sveta, jih zavestno ignorira.

Neštetokrat slišana pravila

Če omenim samo maske. Navodila za njihovo pravilno nošenje smo slišali že neštetokrat. Pa tudi to, kako jih snamemo. Kljub temu pa večina ljudi, ko si začasno odstranijo masko z obraza, to potisnejo pod brado. Tam polne bakterij čakajo, da jih ponovno nataknejo. In tvegajo okužbo. Mnogi si jo tudi natikajo samo čez usta, čeprav bi si morali pokriti tudi nos. Uporabljene maske odvržene ležijo po tleh.

Tako ravnanje lahko razumemo tako, da se ljudje raje prepustijo tveganju, da zbolijo, kot da bi se odrekli svojim lastnim pravilom, navadam, ritualom. Raje so v smrtni nevarnosti, kot da bi se samoomejili in s tem preprečili širjenje bolezni. In tudi tisti, ki so zboleli, so raje tiho. Mnogi raje hodijo z boleznijo okrog, kot da bi se odrekli nečemu, kar so si vzeli za svoje. Recimo kavi v bližnjem lokalu ali kosilu v najljubši restavraciji.

Nepovratno darilo, ki to ni

Korona je kot nevidna roka, ki stresa človeka za rame in ga poskuša prebuditi iz zgrešenega prepričanja, da je nedotakljiv.

V teh razmerah si svoje privošči tudi politika. Za visoke politične ratinge je dovolj, da ljudem zagotovi nadomestilo za nekaj izpadlega prihodka, plača obvezne prispevke zaposlenim brez dela in doda še nekaj malega za počitnice. Zadovoljni so turistični delavci in dopustniki.

Da me ne bi narobe razumeli. Prav je, da nam država pomaga. Premalo pa nas ozavešča, kaj to pomeni za naše življenje prihodnje leto in še leta po tem. Mi sami to pomoč vidimo kot nepovratno darilo. Pa ni to. Država se je postavila v vlogo dobre tetke, ki nam tu in tam kaj stisne v roko. Ampak naša prava tetka da od svojega. Mi pa pozabljamo, da smo od države dobili naš lasten denar, naš prihodnji denar. Denar, ki ga še nismo in ga tudi še dolgo ne bomo ustvarili. Zato bi se do tega denarja morali obnašati odgovorno. Vsaj v tem smislu, da se potrudimo in naredimo vse za preprečevanje širjenja bolezni. Kajti ta denar, ki ga trošimo sedaj, bomo dolžni enkrat v prihodnosti zaslužiti nazaj. Z obrestmi.

Streznite se!

Zato se streznite, ljubi ljudje! Bodite odgovorni do sebe in do drugih. Spoštujte omejitve. Ne nasedajte šarlatanom in pripovedovalcem zgodb.

Če imate zlomljeno nogo, ne morete hoditi. Če ste bili operirani na žolčniku ali imate sladkorno, morate na dieto. Če imate izpuščaje, so za to zdravila ali kreme. Če imate korono, ostanite v karanteni. Če je nimate, pazite nase in spoštujte navodila, ki so enostavna in delujejo.

Rada bi objela svoja starša. Tako, da bosta to tudi čutila. Pa četudi samo še enkrat.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 27. septembra, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/streznite-se-ljudje-rada-bi-se-enkrat-objela-mamo-in-oceta-10221440

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s