Preklete preplačane maske: Zdravje ni vedno na prvem mestu


Ministrica za šolstvo ni več tako nasmejana kot tisti dan, ko nam je sporočila, da se bo šolsko leto začelo »normalno«.

Hura, spet v šolo! Prvi šolski dan se je kljub dolgi negotovosti in več možnimi scenariji pričel skoraj povsem normalno. No, po planu B. Otroci vseh razredov osnovnih in srednjih šol so šli pouku. Starejši so dobili priporočilo za nošenje mask, vsi pa bi morali med odmori ostajati v razredih, si umivati roke in tudi sicer skrbeti za higieno, predvsem pa se čim manj družiti z drugimi. Da bi mehurčki ostali jasno definirani. Da bi morebitni izbruh lahko takoj izolirali.

Normalnost tega časa je trajala samo od torka do četrtka. Že v petek pa so prišle na dan zaskrbljujoče novice o širitvi koronavirusa po več šolah in vrtcih. Sledila bo karantena za vse vpletene, ki je v resnici najmilejša oblika izolacije, šolanje od doma, skrb staršev za otroke, odsotnost z dela. Nekaj podružničnih šol in vrtcev so že zaprli v celoti. Pa se je šolsko leto komaj začelo in obdobje gripe ter prehladov šele čakamo. Jesen bo res težka.

Podopustniško razpuščeni?

Zadnji teden so se dnevne številke na novo okuženih gibale okoli 50. Veliko za majhno Slovenijo. Če pristojni ne zmorejo na civiliziran in zakonit način iz okuženih izvleči, kje, s kom, v kateri družbi so se gibali in kdo bi bil lahko potencialni vir, kako naj potem ugibamo in delamo sklepe šele mi, ki teh ljudi ne poznamo. Čeprav tako radi pletemo zgodbe in postavljamo svoje teorije zarote.

Celo vladni govorec Kacin glede tega nemočno pravi:

»Opažamo vedno več primerov okužbe neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi ta podatek iz različnih razlogov skrivajo«.

Ne spomnijo se?! Kaj jih daje demenca? So še podopustniško razpuščeni in zato pozabljivi? Blefirajo? Ščitijo koga? So bili kje, kjer žena ali mož ne smeta vedeti?

Direktor NIJZ pa ob tem mimo kamere — ne vedoč ali raztresen, da v resnici nagovarja nas gledalce — roti nekoga v press sobi, »naj tega ne delajo«. Namesto da bi odločno pogledal v kamero in nam »iz oči v oči« in z vsemi argumenti in možnimi posledicami pojasnil, zakaj je potrebno vedeti kje in s kom smo bili v zadnjem času v družbi, kjer bi lahko prišlo do okužbe.

Zato lahko v iskanju odgovorov in boljšem razumevanju, kaj se nam dogaja, samo ugibamo, ali je bila časovna »radodarnost« naših oblasti pri vračanju dopustnikov s Hrvaške prevelika.

Vlada je v drugi polovici avgusta pokazala veliko mero razumevanja za gospodarski napredek Hrvaške — seveda z upoštevanjem dopustniških želja in potreb Slovencev. Hrvaške in naše privatne interese je postavila pred odločno ukrepanje za varovanje zdravja tistih, ki so kasneje postali žrtve okuženih. Zaskrbljeno smo spremljali avgustovske trende na novo odkritih primerov kovida na Hrvaškem in se tri tedne spraševali, kdaj se bo meja zaprla. A ko o ukrepih odloča politika, zdravje ni vedno na prvem mestu. Včasih je pomembneje imeti zadovoljne državljane, ki so dopuste že vplačali in bi imeli težave z vračanjem denarja. In imeti prijateljske sosede in dobre bilateralne odnose. Še posebej, če se kakih štirinajst dni za tem pripravlja pomemben politični dogodek na Bledu, kjer je Hrvaška ena od sodelujočih držav.

Samo ugibam, da se razumemo.

Prijazni trgovci

Šolska ministrica najbrž ni več tako na široko nasmejana kot tisti dan, ko nam je sporočila, da se bo šolsko leto začelo »normalno«. Verjetno bomo kmalu izvedeli, kakšna je modifikacija zdajšnjega načrta izvedbe šolskega leta.

Maske so za nas, državljane, medtem postale tudi formalno obvezne ob vstopanju v zaprte javne prostore. Kot da se tega ne bi že doslej nismo držali, saj kupcev ponekod sploh niso spustili v trgovino, če niso imeli maske ali pa so jim celo ponudili svoje. Prijazni trgovci.

S tem je vlada ponovno zbegala ljudi. Mnogi nenadoma niso več vedeli, zakaj so doslej nosili maske, saj niso vedeli, da so bile samo priporočene.

Maske so naša realnost. Če bi bile samo del naših prizadevanj za varovanje zdravja, bi jih bilo lažje sprejeti.

Dokler in ker prikrivajo še vse kaj drugega, kar z zdravjem nima nikakršne povezave, pa ostajajo preplačane, preklete in nesprejemljive.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s