Nihče ne zna v vojnih razmerah bolje igrati šaha kot ta naš drugi Ivan


Počivalšek. Minister v Cerarjevi, Šarčevi, Janševi vladi. Odgovoren za blagovne rezerve. Danes pa s prstom kaže na druge.

Vsi državljani vemo, da bomo na koncu te norije z nabavo zaščitne opreme nategnjeni prav mi. Nihče ne bo kriv, strošek pa bomo morali pokriti mi sami. Zato me pri vseh teh debatah, kdo koga nateguje, najbolj čudi, da se noben novinar ne obrne na ministra Počivalška z najbolj logičnim vprašanjem: »Zakaj so bila skladišča blagovnih rezerv 13. marca prazna?«

Na to namreč minister do onemoglosti opozarja. To v vsakem pogovoru ponavlja in ponavlja in si s tem gradi navidezni obrambni zid, alibi … — češ, ker smo morali reševati življenja, smo takrat delovali tudi stihijsko in po principu »plačaj, kolikor imaš in se ne pogajanja za ceno«. Da zdravniki ne bi bili v dilemi, koga rešiti in koga pustiti umreti, ker ne bi bilo dovolj aparatur.

Zakaj so bile državne rezerve zaščitne opreme nezadostne? Saj v zadnjih tridesetih letih nismo preživeli nobene resne nacionalne epidemije! Svetovne kot SARS, ptičja gripa in druge pa se nas hvalabogu tudi niso resneje dotaknile. Državne rezerve energentov, hrane, zaščitnega materiala in drugih strateško nujnih dobrin za izredne razmere, bi morale biti primerno temu primerno bogate. Zato pa se imenujejo državne blagovne rezerve.

Zategovanje vrvi

Sklicevanje Počivalška na prejšnjo vlado je v resnici zategovanje vrvi okoli njegovega lastnega vratu. Nesmiselno in neumno je zato, ker je bil minister Počivalšek že v prejšnji vladi Marjana Šarca minister za taisti resor, kamor sodi Zavod za blagovne rezerve. Sklicevanje na predprejšnjo vlado Mira Cerarja pa je še tem bolj za crknit smešno. Minister za taisti resor je bil … — seveda, kdo drug kot Zdravko Počivalšek.

Vlada, v kateri je prvič zasedel stolček ministra za gospodarstvo, je prisegla 17. septembra 2014. Pet let in pol je bil minister, odgovoren tudi za področje nabave zaščitne opreme. Danes pa zgrožen kaže s prstom na druge in noče prevzeti odgovornosti za prazna skladišča.

Kdo v resnici ni opravil svojega dela?

Valiti krivdo za stihijsko, obsedno, noro drago nakupovanje opreme na uradnike, ki — roko na srce — v vojnem času nimajo pravice ukazovati, temveč do dolžni izvrševati ukaze generalov, je nevredno ministrskega stolčka. Je neprimerno, podlo, nizkotno, zavajajoče, kratkovidno, ponižujoče, barabinsko in brez kančka spoštovanja do državljanov. Nismo neuki in neumni.

Žrtvovati kmeta

Kako daleč in kako nizko lahko grejo takšne obtožbe, bi moralo biti jasno v kratkem. Ivan Gale je osvetlil dogajanja v ozadju, ki smo jih doslej samo slutili. Potrdil je naše prepričanje o dogovornem in zaslužkarskem poslovanju v zvezi z nabavo zaščitne opreme in jih v našem imenu povedal naglas. V kamero. Pred celo Slovenijo. Zato je danes junak, osebnost meseca na Valu 202 in heroj vojne proti korona virusu.

A ker to zdaj ni samo vojna proti virusu, temveč tudi neka druga vojna, bo Gale na koncu verjetno ostal brez zaslužene medalje. Njegovi nasprotniki bodo že našli način, da ga očrnijo, izženejo iz službe in spravijo v nesrečo.

Imamo namreč še nekega drugega Ivana, ki v ozadju spremlja dogajanje z vojaško budnostjo in skorajda hipnotičnim vplivom na svoje sledilce, in pri tem premišljeno vleče poteze. Nihče ne zna v vojnih razmerah bolje igrati šaha kot ta naš drugi Ivan. Dobro ve, da je včasih treba žrtvovati kakšno figuro — četudi samo kmeta —, če hočeš nekoga matirati.

Da bi bil dober general, mu manjka malo človeškega občutka, humanega značaja ter sposobnost prizanesljivega ravnanja z ujetniki in vojnimi poraženci. Da bi dosegel status generalske legende, pa je še dolga pot. Potrebuje spoštovanje ne samo svojih privržencev, temveč tudi nasprotnikov, ki dobrim generalom — neglede na to, na kateri strani so — priznavajo vojaško viteštvo.

In najpomembneje: profesionalni generali se po vojni umaknejo, snujejo nove strategije in taktike za narodove zmage v naslednjih vojnah. Mesto prvega pa prepustijo tistim, ki znajo vladati v miru. Kajti vojna ni normalno stanje. Mir je normalno stanje!

Kolumna je bila prvotno objavljena v nedeljo, 3. maja, na Fokuspokus, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/nihce-ne-zna-v-vojnih-razmerah-bolje-igrati-saha-kot-ta-nas-drugi-ivan-10164720

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s