Pa ga imamo! Državni turistični holding. No, skoraj.


Darilo za Počivalška. Dolgoročno zagotovljene službe. A ko bo to uresničeno, bodo službe iskali tisti, ki so danes v vrtcu.

Pretekli teden je vlada v odstopu, ki bi morala opravljati samo še tekoče posle, dala soglasje Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki upravlja z našim skupnim premoženjem, za oblikovanje državnega turističnega holdinga. Ali drugače, soglasje k podržavljenju dela slovenskega turizma.

Zdaj smo tako rekoč vsi državljani lastniki tistih hotelov oz. turističnih družb, ki bodo del tega holdinga — le da bodo v skladu z našo ureditvijo z njimi upravljali drugi, torej izvoljeni predstavniki.

Konkretno je to seveda projekt aktualnega ministra za gospodarstvo v odstopu Zdravka Počivalška.

Družbe, ki bodo sestavljale naš državni turistični cvet, so: Sava Hotels & Resorts, Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermana Laško, Hoteli Bernardin Portorož, Hit Alpinea, Adria Ankaran in Unitur. Plemeniti in gospodarsko upravičeni namen ustanovitve holdinga po podržavljenju je prestrukturiranje teh družb, potem pa po premisleku in pameti spet prodaja oz. privatizacija.

Vse lepo in prav

Vse lepo in prav, če se to ne bi dogajalo ravno v času, ko vlade Marjana Šarca tako rekoč ni več, odhajajoča koalicija pa si tako ali drugače poskuša zagotoviti udobno prihodnost. Enim bi bolj ustrezale nove volitve, saj jim raziskave kažejo, da bi jo dobro odnesli, drugi pa v imenu ohranjanja delovanja države vztrajajo, da je možno oblikovati novo koalicijo. Pri čemer seveda računajo na ohranitev svojih pozicija.

V pogledih na prihodnost sta si premier Marjan Šarec in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, dosedanja koalicijska zaveznika, zelo različna. Prvi bi šel takoj na volitve, kar je povedal tudi v odstopni izjavi, drugi pa ne. Ankete javne naklonjenosti stranki SMC, ki jo je po Cerarju prevzel Počivalšek, namreč ne dajejo veliko možnosti, da bi ji uspelo priti v parlament.

Različna sta si tudi v tem, da Šarec vztraja, da v vlado z SDS ne gre, medtem ko Počivalšek, ki je ob prevzemu stranke enako trdil lani, s pogovori z Janšo o morebitnem oblikovanju nove koalicije dokazuje, da so vsi, ki so mu pripisovali bolj desno usmeritev, imeli prav.

Ključni cilj njegovega mandata

Pri tem se sámo od sebe zastavlja vprašanje, ali je Marjan Šarec privolil v ustanovitev turističnega holdinga zato, da bi Počivalška zadržal na svoji strani in s tem onemogočil oblikovanje nove koalicije. Kljub nizkim ratingom ima SMC v Državnem zboru vendarle deset poslancev. Brez Počivalškove stranke vlade ni mogoče sestaviti.

Nobena skrivnost pa tudi ni, da si je Počivalšek osebno prizadeval za združitev državnega turizma, kar je bil tudi ključni del programa njegovega mandata.

Kdo bo v teh tekočih poslih zmagal — bodisi na naslednjih volitvah ali dobil prostor v novi koaliciji, če volitev ne bo —, bo pokazal čas. Vsekakor pa bo zanimivo spremljati nastajanje in kasneje še veliko bolj zapleteno in zahtevno upravljanje državnega turističnega holdinga.

Načrt predvideva, da bi na ugoden trenutek za prodajo prestrukturiranih družb morali čakati kakih osem let, v tem času pa bi se vrednost podjetij v holdingu povečala na okoli 400 milijonov evrov. Sliši se obetavno. Državljani kot lastniki bi se lahko tega veselili. Seveda pa je pri tem treba tudi vedeti, da bomo v teh letih kakih 200 milijonov vanje tudi vložili. Pa to še ni najbolj zapleteno. Do tega denarja bi naj prišli s prodajo hotelov pokojninskim skladom, hotele pa bi za te pokojninske sklade upravljala državna služba.

Ta načrt stane

Še sledite? Bodite pozorni.

Ta načrt državnega turističnega holdinga ni darilo državljanom. Ta načrt stane. SDH trenutno čaka, da mu AVK odobri prevzem Term Olimia, kar bo državo stalo skoraj 8,5 milijona evrov — potem pa mora SDH zagotoviti še okrog 50 milijonov evrov za odkup nekaj več kot 40-% deleža sklada York v Savi in Uniturja, ki je v lasti Uniorja. Pri Savi je zadaj še cela kolobocija, povezana z njenim dolgom do SDH in KAD — in seveda pomislekov, zakaj bi za njen odkup morala država dati denar, če pa je kupnino mogoče pobotati z dolgovi.

In za zaključek še težava, ki jo lahko zakuha Agencija za varstvo konkurence. Ta je že ob izdaji dovoljenja Savi za prevzem Hotelov Bernardin opozorila, da bi dodatna koncentracija na trgu hotelskih zmogljivosti z njihovega stališča lahko bila problematična.

Zdravko Počivalšek je dobil zelo veliko, bogato, radodarno, a tudi komplicirano darilo. Nedvomno pa to njemu in številnim oprodam dolgoročno zagotavlja službe. Toda preden bodo vse to rešili in razvozljali, si bodo službe iskale že generacije, ki danes hodijo v vrtec.

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus v nedeljo, 16. februarja, z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/pa-ga-imamo-drzavni-turisticni-holding-no-skoraj-10130016

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s