SDS Ramboti na Počku: Bog nam pomagaj spregledati slepoto naroda!


Če je z našimi moškimi res kaj narobe, je narobe samo zato, da so njihovi vzorniki povprečni, če ne celo klavrni moški.

Fantje naj bi torej ponovno služili vojaški rok. Obvezno. Ženske pa prostovoljno. Če bodo želele. Če bo seveda SDS uspelo s predlogom, ki so ga vložili v parlamentarno proceduro.

Po tem predlogu bi naj moški šest mesecev življenja po končani srednji šoli ali po končanem študiju namesto karieri in družini, osebni rasti, zaslužku, pokojninski dobi namenili usposabljanju za večjo varnost države in državljanov. Če jim vest ali kaj drugega preprečuje aktivno vojaško obveznost, pa bi to svojo državljansko dolžnost lahko opravljali kot civilno obveznost — vendar v tem primeru 12 mesecev. Če bo ideja v Državnem zboru padla na plodna tla, bi zakon začel veljati 1. septembra 2020.

Prav nič mačo

Glavni promotor te pobude v imenu SDS je njihov poslanec Žan Mahnič. Hmm, nenavadna izbira frontmana. Zakaj prav on s svojim deškim obrazom in prav nič mačo videzom? Človek bi mu kljub ostremu, včasih skoraj sovražno našpičenemu jeziku pripisal, da po vrvi navzgor ne more preplezati niti en meter, da z mesta ne skoči niti meter in pol, da ni vajen okoliščin, kjer je treba preživeti v naravi in včasih tudi z malo hrane — kaj šele, da bi nosil na hrbtu kaj tako težkega kot orožje. Res si ga težko predstavljam v vlogi Ramba na Počku, se meče čez skale, skače v zaklon in z navadnim nožem dela čudeže, če mu strelno orožje ponagaja.

Od 29 članic Nata poznajo vojaško obveznost samo v Estoniji, Grčiji, Turčiji in na Norveškem. Od nečlanic NATA in nam blizu pa imata naborniški sistem recimo Avstrija in Švica.

Argumenti večine držav, ki so ukinile obvezno vojaščino, so naslednji:

  • naloge vojske in načini vojskovanja zahtevajo vse več strokovnosti, česar ni mogoče doseči s kratkoročnimi naborniki;
  • za zahtevno tehnično znanje so potrebni strokovnjaki, ki jih ni mogoče usposobiti za uporabo zapletenih sistemov v kratkem času;
  • oborožene sile se ne uporabljajo več za nacionalno obrambo, temveč za krizni odziv zunaj države; v EU so sosednje države praviloma prijateljske ter naši partnerji in zavezniki;
  • rekrutacija je zastarela in je eden ključnih razlogov za nižjo zaposlenost mladih moških, ki posledično nosijo tudi višjo vstopno starost pri upokojitvi.

Argumenti za in proti

Med razlogi za ponovno uvedbo naborništva v Slovenji je Mahnič navedel odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja in narodne zavesti, krepitev psihofizične pripravljenosti državljanov in seveda zagotovitev zadostne vojaške rezerve. Po njegovih besedah »smo zadnjih šest let z žalostjo gledali, kako Slovenska vojska propada«. Število stalnih pripadnikov ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada, niti za učinkovito delo v miru, meni Mahnič.

Predvsem pa je po njegovih besedah problematično to, da ob morebitnem oboroženem napadu nimamo več mlade generacije — in čedalje manj srednje —, ki bi znala rokovati z orožjem in poznala osnovne vojaške tehnike.

Ta ideja ni od včeraj. Že lani oktobra smo prebrali naslednjo izjavo poslanca SNS Janija Ivanuše:

»Ženske so vse bolj zgrožene nad dejstvom, da so moški vse bolj mehkužni, neiznajdljivi, občutljivi, niso primerni ne za moža ne za gospodarja ne za očeta. Takšno služenje bi mladim, ne glede na spol, koristilo tudi pri izboljšanju njihove kondicijske pripravljenosti, v tem času bi se seznanili z osnovnimi varnostnimi in bivanjskimi vprašanji, se navadili na red in disciplino, pridobili znanja s področja domovinske vzgoje, s čimer bi postali bolj zrele osebnosti ter se zaradi tega lažje vključili v nadaljevanje študija ali pa na trg dela«.

Logika, razum, denar? Ali korekcija moškosti?

Medtem ko v drugih državah EU odločitve glede vojaščine vodita logika in razum — pa tudi denar —, pa smo pri nas idejo zapakirali v korigiranje družbene nesposobnosti, ki da z običajno vzgojo ni več sposobna producirati pravih moških. Da bi jim povrnili moškost, jih bomo spet začeli vpoklicavati v vojsko in jim vcepljali borbenost, trdnost, iznajdljivost, žilavost in mišice s polletno obvezno vojaščino.

Bog nam pomagaj spregledati slepoto naroda!

Prave moške bi nam prej kot vojaščina lahko kvečjemu ponovno ustvarili pravi vzorniki. Politiki, odločevalci, voditelji. Ljudje z vizijo. Ljudje s karakterjem. Z intelektom. Ljudje, ki so sposobni razumeti, kaj se dogaja. Ljudje z vgrajenim vrednostnim kompasom. Ljudje z empatijo, ki se znajo soočati z ovirami in jih premagovati. Ljudje, sposobni lansirati in uresničiti ideje. Ljudje z integriteto, častjo in pokončnostjo. Možje beseda. Odločni iskalci rešitev.

So se predlagatelji kdaj vprašali, zakaj med nami ni več kaj dosti takšnih, po katerih bi se mladi lahko zgledovali? Zato jih ni, ker smo dobre odrezali, posekali, odžagali. Izgnali v tujino. Ali nekam v kot, kjer zdaj ždijo nevidni in nemoteči. Ker ne prenesemo, da bi dobri štrleli iz povprečja.

Če je z našimi moškimi res kaj narobe, je narobe samo zato, ker so njihovi vzorniki povprečni, če že ne klavrni moški.

Blog je bil prvotno objavljen na Fokupokus v nedeljo, 19. januarja z istim naslovom https://www.fokuspokus.si/sds-ramboti-na-pocku-bog-nam-pomagaj-spregledati-slepoto-naroda-10117335

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s