Politika je trgovina


Vsa slovenska politika je kot Jelinčič. Politika je trgovina. Ena velika tržnica, kjer je dnevno naprodaj blago, kot so dogovori, rešitve, zavezništva, zakoni …

Prepucavanje v SNS, koliko naj bi njihov zdaj že bivši kandidat na evropskih volitvah Igor Preac nakazoval stranki in koliko predsedniku Jelinčiču, če bi bil izvoljen, ima morda veliko širše dimenzije, kot se zdi. Na prvi pogled bi takšno zahtevo resda lahko pripisali samo SNS in značaju njenega predsednika. Ta deluje pohlepno in grabežljivo in sploh ne skriva, da ga vodi denar. Njegov način komuniciranja je agresiven, nekulturen, odvraten, sramoten.

No, Jelinčič od Preaca zagotovo ne bo dobil nič. Preac je po Jelinčičevi zahtevi, ki jo je sam spravil tudi v medije, odstopil od kandidature in izstopil iz stranke. Bodo pa Jelinčiča morda obiskali kriminalisti, ki bi jih ozadje te zgodbe znalo podrobneje zanimati. Odstopljeni kandidat pa napoveduje tudi tožbo, ker da je Jelinčič po tem razhodu o njem govoril nespoštljivo in škodoval njegovemu dobremu imenu in ugledu. Morebitno odškodnino da bo nakazal v humanitarne namene. Vsaj nekaj plemenitega v tej zgodbi!

Tržnica

Tema spodbuja k razmišljanju. Za zdravje duha bi bilo priporočljivo, če bi pristojni organi raziskali še kateri drugi tovrstni duet ali trio ali celo večjo skupino na relaciji Bruselj–Ljubljana, ki podobno, vendar za razliko od SNS tiho, spretno in brez javnega kreganja manevrira s sredstvi ter kupčka z ljudmi in kupuje njihove glasove. Temeljito bi bilo treba preveriti denarne tokove EU poslancev. Kdo komu koliko nakazuje. Ali prejemniki za to plačujejo dajatve cesarju, kot jih moramo vsi.

Takšna preiskava bi lahko odkrila še več čudnih, morda celo nezakonitih poslov, ki sodijo v prepovedano cono poslovanja brez davčnih obveznosti. Državljanom bi pojasnila tudi marsikaj iz političnega ozadja, o čemer se nam niti ne sanja. Recimo to, kdo v resnici kam spada, kdo s kom simpatizira in za koga dela. Morda bi nam postalo celo jasno, kdo koga voli zato, ker je za to plačan, mi pa naivno mislimo povsem drugače.

Politika je v resnici trgovina. Ena sama velika tržnica, na kateri je dnevno naprodaj blago, kot so dogovori, rešitve, zavezništva, zakoni … — z druge strani pa s povratnimi signali prihajajo ponudbe, pogoji, zahtevani popusti in ugodnosti in cene, ki so jih pripravljeni plačati.

Ročna zavora

V odgovoru Marjana Šarca Ljudmili Novak na njeno kritiko, da ni sprejel vabila, da bi nagovoril poslance Evropskega parlamenta, smo državljani najbrž slišali veliko tistega, kar si sami mislimo o naši evropski parlamentarni eliti, predsednik vlade pa je to samo povedal na glas:

“Me pa zanima, kako naj resno jemljem evropske poslance, ki me karajo ob dejstvu, da imamo eno poslanko, ki je pred petimi leti na soočenju na FDV izjavila, da je zdravo imeti samo dva mandata, danes kandidira za tretjega, imamo poslanca ki je pred petimi leti verjel, danes ne verjame več in se je na hitro včlanil v drugo stranko, samo da bi bil izvoljen, imamo nekaj evropskih poslancev, ki niso zamudili priložnosti biti tiho, ampak so Slovenijo ob vsaki priložnosti tožili pred svetovno in evropsko javnostjo, imamo evropskega poslanca, ki se v želji po tretjem mandatu s pismi obrača na javnost in pere perilo lastne stranke … Skratka imamo kar nekaj evropskih poslancev, ki jim jaz ta hip v njihovi dobronamernosti ne morem zaupati, zato težko sprejmem takšno kritiko.”

Slovenija nedvomno napreduje na vseh frontah. A tako razdeljeni in sprti, s tako vase zaverovano, neodgovorno, grabežljivo, preračunljivo politično elito gremo naprej z zategnjeno ročno zavoro.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Fokuspokus, v nedeljo. 31. marca 2019 https://fokuspokus.si/article/3669?=vsa-slovenska-politika-je-kot-jelincic

2 thoughts on “Politika je trgovina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s