Zakaj je Donald Trump po vsem tem še vedno tako zelo priljubljen?


Najmočnejšemu človeku tega sveta bi privoščila, da bi se mu zrušil svet. Saj on sam ruši našega in ga spreminja v kaos.

Nekje globoko v sebi nosim gene privoščljivosti. Pa ne samo tiste nagajive, ampak tudi bolj krute, morda že kar podle. Tiste, s katerimi se običajno ne hvalimo, ampak jih skrivamo, da naša okolica ne bi pomislila, da smo slabi ljudje. Zato o njih ne govorimo. Zaradi teh genov nekomu privoščimo, da se mu nekaj ne izide, da se mu nekaj sfiži, da mu načrt pade v vodo, da postane luzer.

A četudi ne gre za genetsko motnjo, temveč samo za slabo vrednoto, je privoščljivost včasih tako močna, da si jo želim deliti z drugimi in da bi bila neka oseba v posmeh številnim in luzer v njihovih očeh. Ali pa je to samo močna vera v pregovor, da “za vsako rit raste palica”?

Seveda to privoščim samo tistim, za katere menim, da so pokvarjeni, zahrbtni, lažnivi, zlobni in škodljivi.

In to tako prostodušno priznavam zato, ker verjamem, da tudi mnogi med vami včasih čutijo enako.

Zločin in kazen in ugibanje

Domnevno najmočnejšemu človeku tega sveta bi privoščila, da bi se mu zrušil svet, saj on sam — z vso silo, z lažmi, spletkami, prevarami, izsiljevanjem, grožnjami — ruši našega in ga spreminja v kaos.

V resnici moja gnusna privoščljivost do Trumpa v meni vre že od časa njegove predsedniške kampanje.

Zato mu privoščim dogodke tega tedna. Privoščim mu, da sta dva njegova nekdanja tesna sodelavca sklenila dogovor s tožilci in priznala svoje grehe. Seveda bosta za to tudi primerno kaznovana, toda svet se bolj ukvarja z ugibanjem, ali bo kazen plačal tudi ameriški predsednik.

Resen udarec

Če niste sledili dogodkom, naj na kratko obnovim dogodke tega torka:

Nekdanji šef Trumpove predsedniške kampanje Paul Manafort je bil na sodišču v Alexandrii spoznan za krivega v osmih točkah obtožnice zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. Gre za resen udarec predsedniku, ki je po drugi strani že v preiskavi ruskega vpletanja v predsedniško kampanjo leta 2016.

Na sodišču v New Yorku pa je nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje. Med temi kršitvami gre tudi za plačila za molk najmanj dvema ženskama, ki si ju je Trump privoščil za zabavo.

Oba Trumpova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen.

V četrtek je Donald Trump priznal, da je ženskama, ki trdita, da sta z njim imeli afero, plačal za molk, vendar iz svojega žepa, ne pa iz sklada za financiranje volilne kampanje — zato da ni bilo kršitev.

Od Monice Lewinsky do Stormy Daniels

Zanimivo ni to, da je plačal za molk. To počne marsikdo. Zanimivo in ključno za nadaljnje zaupanje njegovih volilcev in Republikancev je to, da je Trump v preteklosti najprej odločno zanikal, da je to počel, pozneje pa je odločno zanikal, da je vedel za plačila — zdaj pa nenadoma točno ve, da to ni bil denar za kampanjo.

Če smo se doslej spraševali, zakaj je Melania tako redko nasmejana in zakaj odrine moževo roko, ko jo ta hoče prijeti, imamo vsaj eno pojasnilo. Njen mož je javno, pred vsem svetom priznal, da ji ni bil zvest — kar je mogoče slutila ali celo vedela tudi sama —, pred tem pa je taistemu svetu o tem lagal. Priznana nezvestoba datira v leto 2006, le malo po rojstvu njunega sina Barrona.

Glede zvestobe ni bil nedolžen niti nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Saj se ga še spomnite: “I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinsky.” Pa vendar, zakaj smo njemu bolj verjeli kot Trumpu? Zakaj je preživel impičment?

Šiba za zadnji del mandata

Zakaj se od ameriške politike in predsednika Trumpa odvračajo tudi njihovi dosedanji “naravni” partnerji, in iščejo nove povezave? Ali ne postajajo ZDA zaradi politike svojega predsednika vse bolj osamljen, izoliran otok, gospodarsko skregan ali vsaj v napetih odnosih z dolgoletnimi zavezniki?

In na koncu še vprašanje, na katerega obupano iščem prepričljiv, razumljiv, razumen odgovor: zakaj je Trump po vsem tem še vedno tako zelo priljubljen v ZDA?

Mogoče pa bodo novembrske kongresne volitve v ZDA nakazale preobrat, ki bo šiba za zadnji del Trumpovega mandata?

Kolumna je bila prvotno objavljena na Fokuspokus, v nedeljo, 26. 8., z istim naslovom https://fokuspokus.si/article/3256?=zakaj-je-donald-trump-po-vsem-tem-se-vedno-tako-zelo-priljubljen

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s