Kako sem kupovala gadafija: Si predstavljate bolj trapasto trgovsko zgodbo?


Mogoče pa je prodajalec vedel, kaj iščem, in sta mu dve minuti pomenili več, kot pa da bi pokasiral tistih ušivih 30€?

“Čez dve minuti zapiramo, gospa”, mi je osorno rekel prodajalec, ko sem v sredo, 30. maja, ob 17:58 uri, vstopila v prodajalno Živex na Planini v Kranju. Podatek sem zapisala tako natančno zato, da se bodo pristojni lahko z njim pogovorili, če bodo presodili, da njegovo ravnanje ni bilo ravno v skladu s prijazno trgovsko kulturo v konkurenčnem okolju sorodnih vrtnarij, kot so Bauhaus, Obi in podobne.

Ko sem malo prej vstopila v prodajalno, se je prodajalec — ki bi lahko bil moj sin — pogovarjal z nezadovoljno gospo v spremstvu gospoda, morebiti moža. Slišala sem jo reči, da ni prav, da je bilo blago obljubljeno maja, zdaj pa bo na voljo šele julija. Prekinil je torej neprijeten pogovor z njo in mi nejevoljen, zadirčen, naveličan tako rekoč zabrusil, naj poberem iz trgovine, ker mi ne bo postregel.

Odneslo me je iz trgovine. Šokirana nad odnosom trgovca sem zunaj začela loviti sapo in počasi ugotavljala, kako neumna je bila moja reakcija.

Česa mu nisem rekla

Na njegovo zoprno opozorilo, da zapira čez dve minuti, bi mu morala odgovoriti takole: “So what?”

Ali pa: “Je že v redu, dve minuti sta dovolj, da preverim, ali imate izdelek, ki ga iščem”.

Ali recimo: “Vstopila sem v trgovino v delovnem času. Dolžni ste mi postreči.”

Ali takole: “Če ne marate ljudi, si poiščite drugo službo”.

Tudi to bi šlo: “A tako? No, potem bi rada govorila z vašim šefom.”

In še: “Če potrebujete strokovno pomoč psihoterapevta, poznam kakšnega.”

Ali morda: “Veste kaj, potrebujete tečaj za dobrega prodajalca”.

Pa nisem. Nič od tega. To zdaj pišem, da se boste vsaj vi lahko pravočasno pripravili, če vas doleti kaj podobnega.

Prisilka

Doma sem potem pogledala, kako posluje Živex. Takšno ravnanje bi človek pričakoval od nekoga s polnimi žepi denarja. Pa seveda ni tako.

Gre za družinsko podjetje iz Volčje Drage, ki se ukvarja s prodajo gradbenega materiala in opreme za vrt. Pred leti je končalo v postopku prisilne poravnave, trgovsko dejavnost pa je nato v celoti prevzelo novo podjetje Živeks plus. Lastnik podjetja, ustanovljenega februarja 2013, tik pred začetkom prisilne poravnave Živexa, je eden njegovih nekdanjih zaposlenih. Čeprav novoustanovljeno podjetje uradno ni povezano z lastniki Živexa, so ti že v načrtu finančnega prestrukturiranja napovedali prenos dejavnosti trgovine v dosedanjih trgovskih centrih, veleprodaje in inženiringa na novo podjetje, ki je prevzelo tudi zaposlene.

Živex je navadnim upnikom obljubil polovično poplačilo v osmih obrokih brez obresti, za uspeh prisilne poravnave pa je bil ključen tudi dogovor s finančnimi upniki. Od bank so v vodstvu podjetja pričakovali 30-% odpis, kot rok vračila pa določili osem let in obrestno mero 7,5%.

Navadni upniki so prisilno poravnavo Živexa potrdili. Podjetje jim je leta 2015 dolgovalo 4,1 milijona evrov, nekaj manj kot 900.000 evrov od tega Dursu. Ker še vedno poslujejo, si razlagam, da so našli rešitev z bankami in tudi Dursom.

Trapasta trgovska zgodba

Čeprav razlog za obisk Živexa v v tej zgodbi sploh ni pomemben, naj vam ga vseeno zaupam. Mogoče iščete prav to in boste imeli pri njih več sreče kot jaz.

Od vseh vrtnih trgovcev so namreč v katalogu edini ponujali bel vrtni šotor, ki mu trgovci pravijo gadafi. To je tista čudna reč, ki v resnici ni šotor, saj nima stranic, ima pa streho, idealno za vrtne dogodke, ki jih načrtujemo doma. Nočem zelenega ali modrega, ki jih ponujajo drugi, ker se barvno ne skladajo z našim okoljem in delujejo težko in okorno. Te barve takšnim plahtam preprosto ne pristojijo.

Mogoče pa je prodajalec natanko vedel, po kaj sem prišla, in sta mu dve minuti miru pomenili več, kot pa da bi pokasiral tistih ušivih 30€ za en sam gadafi.

Si lahko predstavljate bolj trapasto trgovsko zgodbo?

Kolumna je bila z istim naslovom najprej objavljena v nedeljo, 3. junija, na Fokuspokus https://fokuspokus.si/article/3090?=kako-sem-kupovala-gadafija-si-predstavljate-bolj-trapasto-trgovsko-zgodbo

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s