Kdo blefira? Komu verjeti? Koliko nas to stane?


Ni treba razmišljati in delati raziskav, zakaj volilna udeležba pada. Politične obljube so slepi naboji.

Neverjetno, kako predvolilni čas spremeni pojavljanje, nastope, retoriko, ton, stil, jezik politikov. Pa tudi zakonodajna prizadevnost naših članov parlamenta dobi pred volitvami prej nepredstavljivo aktivno dinamiko. Želja po sprejemanju zakonov postane nezaustavljiva sla. Nujno hočejo sprejeti še celo vrsto zakonov, brez katerih bo država propadla. Vrstijo se zasedanja te in one parlamentarne komisije, delajo zaključna poročila, pobirajo še zadnje prihodke iz naslova delovanja komisij.

Kdo tu blefira?

Nenadoma spoznavamo celo poslance, ki jih ves mandat nismo opazili. Po skoraj štirih letih nas prepričujejo, da so bili prav oni med najbolj aktivnimi in največkrat pobudniki novih zakonov, s katerimi bi lahko uredili povsem zmešane razmere. Le kako to, da parlamentarna večina tega ni zaznala, ko je bilo treba pritisniti na glasovalni gumb?

Kdo tu česa ne razume?

Komu verjeti?

Tudi komunikacijske relacije se spreminjajo. Miro Cerar o tem, kakšen novinar je Bojan Požar, Bojan Požar pa, kaj je Miro Cerar naredil in česa ne. Pa spet Miro Cerar in Zoran Janković o eventualnem zavezništvu. Pa vsi desni skupaj za isto mizo in še kdo od njih potem posebej s kom na kavi. Pa vsi skupaj — s prav posebnim navdušenjem zlasti Požar — čez Šarca, ki mu je do sedaj kazalo dobro.

Ne vemo več, kdo laže in kaj je sploh res. Ena stran trdi, da v stranki ni demokracije. Druga stran v tem vidi užaljenost zaradi neprave pozicije na seznamu kandidatov na volilnih listih. Nekdo iz stranke predlaga zakon, ki ga njegova lastna stranka ne podpre. In to naj bi osebno preprečil predsednik te iste stranke, ki da je poslancem naročil, naj zakona ne podprejo. Ta seveda to zanika. Eni trdijo, da delajo po črki zakona, drugi zanje vlagajo ovadbe.

Kdo odhaja?

Eni odhajajo samovoljno, drugi užaljeni zapuščajo ostanke tega mandata. Tretji bodo odšli, ker jih ne bomo poklicali, da bi nam še (kdaj) služili. Prvi na ta način priznavajo, da imajo politikov poln kufer. Drugi bi ostali, pa jih je izločila politika sama. Tretjim se zdi politika sanjska služba in bi nas radi prepričali, da nas lahko samo oni rešijo pred vesoljnim potopom. Kajti druge možnosti ali ponudbe za službo ne morejo dobiti.

Ali po drugi strani sploh kdo prihaja?

Četudi naj bi tokrat v bitko vstopilo rekordno število strank, je težko reči, da v politiko vstopa nekdo, ki je popolnoma nov. Ni princa na belem konju, ki bi žalostno princeso Slovenijo popeljal iz birokratsko ujetega, počasnega, koruptivno prepletenega, pravno okornega, nečloveško prereguliranega okolja. Nič novega se nam med obrazi ne obeta, nič navdihujočega, nič prepričljivega, kar bi nas množično in z navdušenjem gnalo obkrožiti njegovo številko na lističu.

Koliko nas pa to stane?

Biti poslanec v državnem zboru je res sanjska služba. Vsaj štiri leta lahko srečnež, ki smo mu to funkcijo zaupali, dovolj solidno preživi brez zahtevnega naročnika na drugi strani, brez deadlineov, brez KPI-jev (kazalnikov uspešnosti) ali drugih tržnih borb. Si na seji parlamenta ali te pa ni. Prebereš kakšen zakon ali pa ne. Osnovna bruto plača poslanca v Sloveniji znaša 3.661€. Potem so tu še dodatki na delo v komisijah, na delovno dobo in še kaj. Pa povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega, povračilo stroškov prevoza ob dela prostih dneh iz kraja, kjer ima poslanec službeno stanovanje, do kraja stalnega prebivališča in nazaj. Pa povračilo stroškov selitve iz kraja stalnega prebivališča v kraj, kjer ima službeno stanovanje, in nazaj. Poslancem se povrnejo stroški službenih potovanj, in sicer povračilo stroškov prehrane (dnevnica), prenočišča.

Kaj kdo obljublja?

Mlade družine bodo po novem dobile 3.000€ državnega darila ob rojstvu otroka. Davki bodo nižji. Davki bodo enaki, bo pa država iz pobranega dala državljanom več. Imeli bomo boljše šolstvo. Več bomo vlagali v razvoj. Kultura ne bo več pastorka. Naša vojska bo Natova elita. Tistega jurja penzije, ki ga je že davno obljubljal največji zagovornik upokojencev v Sloveniji, smo z nejevernim nasmehom že zapravili. Lahkotnost danih obljub, ki jih na koncu povozijo koalicijske pogodbe, če že ne lastne požrte besede, je streljanje s slepimi naboji. A vendar padamo nanje.

Kaj pa mi?

Sploh ni potrebno dolgo razmišljati ali delati kakršnihkoli raziskav, zakaj volilna udeležba pada. Volilci imamo polno vprašanj, pravih odgovorov nanje pa ni.

Tekst z istim naslovom je bil prvotno objavljen v nedeljo, 22. aprila na Fokuspokus https://fokuspokus.si/article/3005?=kdo-blefira-komu-verjeti-koliko-nas-to-stane

 

.

 

Advertisements

One thought on “Kdo blefira? Komu verjeti? Koliko nas to stane?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s