Volilci (ali ovce) na popravnem izpitu iz demokracije


Na letošnjih volitvah bo vroče. Ali se bomo na njih opekli, pa je odvisno samo od nas. Voliti bo treba s trezno glavo.

Letošnje leto bo politično vroče. Mogoče celo najbolj vroče doslej. Ne spomnim se namreč, da bi bili kadarkoli v volilnem letu že februarja deležni kar dveh predstavitev strank, ene celo s konkretnimi imeni.

Leto 2018 je tudi leto, v katerem bomo državljani ponovno opravljali zrelostni izpit, ali prav razumemo besedo demokracija. Pokazalo se bo, ali politične napake pozabljamo ali odpuščamo in ali delujemo po principu negativne selekcije ali pa si upamo obkrožiti tiste, ki štrlijo iz povprečja zaradi znanja, talentov, vrednot, poguma, pokončnosti in neodvisnosti. Pokazalo se bo skratka, ali volimo odgovorno ali smo ovce.

Tokratne volitve bodo odločilne za našo prihodnost. Z reformami, ki jih ta vlada ni zmogla izpeljati, ne moremo več čakati. Ne več. Na teh volitvah si bomo kupili zadnjo vozovnico za zadnji vagon zadnjega vlaka za boljšo državo. Ali pa bomo ostali na peronu in gledali, kako prihodnost odhaja.

SD

Z vročimi kandidati so nas nedavno presenetili Socialni demokrati. Najprej so se osredotočili na gospodarsko področje in kot možnega ministrskega kandidata predstavili — na presenečenje nas vseh — podjetnika Dušana Olaja. Pridobili so si tudi naklonjenost verjetno ta hip najbolj priljubljene slovenske pravnice Dominike Švarc Pipan. Prav tako pa se postavljajo še z nekaj starim, preizkušenimi kadri in računajo na zmago. Pravijo, da bi si želeli okrog 20%.

LNBP

Druga stranka je preoblikovana iz Liste za Maribor in se sedaj imenuje Lista novinarja Bojana Požarja. Nekaj posameznikov smo na njegovi listi že našli, seznam ključnih kandidatov pa še čakamo.

Slogan svojega nagovora volilcem: “Na volitve gremo zato, da zmagamo,” si je Bojan Požar sicer sposodil od Ivana Omana, nekdanjega politika in poslanca ter enega od ustanoviteljev Demosa, ki je januarja 1990 v Cankarjevem domu izgovoril njegov legendarni stavek, ko je dejal: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo”.

LNBP stavi na čistost. V svojem govoru je namreč povedal: “Zato na naši Listi ne bo nikogar, ki se je doslej zapacal z državno ali strankarsko politiko in korupcijo.”

Vsekakor je vstop novinarja Požarja presenečenje za tiste, ki ne berejo njegovih člankov. Vsi drugi so verjetno že nekaj časa razumeli, da njegove aktivnosti presegajo novinarsko delo in da si je zadal novo poslanstvo.

LMŠ

Že od predsedniških volitev je aktualna tudi Lista Marjana Šarca, kamniškega župana. Ta je v tisti tekmi dodobra podkuril sicer ponovno izvoljenemu predsedniku Pahorja in postal eden resnejših, sredinsko-levo naravnanih kandidatov. Raziskave ta hip kažejo, da bo brez LMŠ težko oblikovati močno, stabilno levo koalicijo — neglede na to, kdo na levici bo pobral največ glasov.

DD

Že jeseni pa je nastala stranka Dobra država nepovezanega poslanca Bojana Dobovška. “Naša stranka ni nekaj novega, ampak nekaj drugačnega,” pravijo. Številni člani so že znani politični ali javno delujoči obrazi, zato šokantnih, vratolomnih preskokov in dejanj verjetno ne moremo pričakovati. V ospredje postavljajo boj proti korupciji in kadrovanje, ki bo na odgovorna mesta postavljalo “ljudi, ki že imajo kaj pokazati”.

Vse to so sicer teme, ki so tudi za nas državljane po pomembnosti v ospredju, vendar je vprašanje, ali je to dovolj?

SAB

Sprašujemo se tudi, kako se bo ekipirala Stranka Alenke Bratušek in kakšno strategijo ter taktiko bo ubrala, da se ponovno dvigne med politične prvokategornike. Če to načrtuje, bi morala z aktivnostmi začeti hitro, sicer bo zagotovo prekratka.

SMC

No, Stranka modernega centra bo po zadnjih raziskavah dosegla prag vstopa v parlament. Za ta cilj je sprejela vrsto odločitev, ki jih bodo tisti, ki so jim namenjene, nagradili s svojim glasom. Bo pa vstop SMC v parlament vsekakor napačno sporočilo državljanov tej stranki. Ta vladni mandat si ni zaslužil tolikšne podpore, da bi ponovno kakorkoli (so)oblikoval slovensko politiko.

Ne bo pa v težavah samo stranka. Tudi nekateri njeni poslanci, ki vsakokrat iščejo novo preživetveno stranko, bodo morali ponovno na lov za novim foteljem.

DeSUS

Potem je tu še DeSUS, brez katerega v slovenskih vladah prav tako ne gre. Predsednik stranke je ustvarjen za preživetje. Stolčkov mu ni treba iskati, pa če mu gre še tako za nohte. Upokojenci so njegovega boja za njihov blagor veseli, druge pa na drugih — vsaj zunanjepolitičnih področjih — verjetno jezi. Toda upokojencev je vedno dovolj in tudi vedno več. Zato Erjavčev neutrudni boj temu primerno na vsakih volitvah nagradijo.

NSi

Na desnici nič pretresljivo novega. No, razen tega, da je tokrat morda prvič že tako zgodaj jasno, da po nobeni, še tako enostavni ali zapleteni matematiki ne moremo pričakovati njihove ponovne koalicijske zmage. Odhod Ljudmile Novak ni pretresel Nove Slovenije. Ni je ne okrepil ne oslabil. Bistveno vprašanje je, ali bo stranka pod novim (v.d.) predsednikom prišla v parlament ali pa bo ostala zunaj. To bi bila tudi vstopnica Mateja Tonina za politično elito.

GOD

S pomočjo Angelce Likovič, ki je na predsedniških volitvah dobila najmanj glasov, je Aleš Primc z Gibanjem za otroke in družine napovedal pohod na parlament. Do objave volilnih rezultatov je bil zelo optimističen. Kako globoko ga je streznil rezultat, bomo verjetno videli kmalu.

SDS

Zato je pod vprašajem tudi zavezništvo, ki bi ga Primc lahko sklenil z SDS. Ta bo ostala najmočnejša stranka v opoziciji — kakšnega drugega prvega mesta pa ji ni pripisati. Predsednik stranke ji je zadal preveč udarcev, da bi si pridobili naklonjenost kogarkoli izven svojega standardnega volilnega telesa. Pa tudi ta ni več tako trden.

SLS

Ali se bo med parlamentarne stranke desnega bloka vrnila tudi SLS, je vprašanje za milijon dolarjev. Notranji pretresi in ribarije jim gotovo niso koristile. Županskega potenciala pa že na zadnjih volitvah niso izkoristili.

Vroče bo, o tem ni dvoma. Ali se bomo na teh volitvah opekli, pa je odvisno samo od nas samih. Voliti bo treba s trezno glavo.

Prispevek je bil danes objavljen tudi na Fokuspokus z istim naslovom https://fokuspokus.si/article/2857?=volilci-ali-ovce-na-popravnem-izpitu-iz-demokracije

 

2 thoughts on “Volilci (ali ovce) na popravnem izpitu iz demokracije

 1. Ovce kako se to lepo sliši.
  če sem proti temu da RKC in bivši partijci hočejo zavzeti parlament, še ne pomeni da sem ovca, kvečjemu v volčji koži.
  Ovce so krotke živali. ko pa bo nam enkrat prekipelo bomo pa napravili revolucijo
  Lep pozdrav
  Joško iz Lendave

  Všeč mi je

  • Joško, pozdravljeni, če ste pozorno brali, bi morali zaznati, da niti za hip nisem namigovala katero politično, versko ali kakšno drugačno opcijo svetujem voliti ali preferiram sama. Prav nasprotno, govorim o znanju, talentih, rezultatih, uspešnosti, neodvisnosti…., kar naj bi kandidati izkazali doslej – pa karkoli so že počeli v življenju

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s