Narava proti mojstrom za pluženje: “naši” vedno izgubijo


Dva, trije počez postavljeni kamioni — in cela Slovenija obstane. Res nerazumljivo! Vsako leto ista zgodba, iste slike.

Tri stvari so, ki v Sloveniji nikakor in nikoli ne gredo skupaj. Preprosto ne delujejo. Pa če še tako obračam zaporedje, križam eno z drugo, prelagam sem in tja in iščem pravo rešitev:

  • napoved zimskih služb, da so pripravljene,
  • da imajo dovolj soli in opreme in
  • zimsko vreme.

Če zimske službe napovejo, da so pripravljene na zimo in da imajo dovolj soli ter opreme, potem jim jo zagode toplo vreme. Če napovejo, da so pripravljene na zimo in zimsko vreme res pride, potem nimajo dovolj soli ter opreme. Če zimsko vreme pride in je v skladiščih dovolj soli ter opreme, potem pa se izkaže, da zimske službe niso pripravljene.

Kako naj si drugače razložim vsakokratni kaos na cestah, ko zapade že prvih 10 centimetrov snega?

Alpska ali tropska država?

Tistim, ki se v takšnih vremenskih okoliščinah nismo odpravili daleč od doma, se zdi, da gledamo prizore, ki se dogajajo v državi, kjer sneg zapade enkrat na 10 let — ne pa v tisti, ki se rada pohvali, da je (pod)alpska; ne v državi, kjer so zime brez snega celo v dolinah redkost in kjer smučarska sezona v čisto povprečni zimi traja od konca novembra do aprila.

Zastoji na primorski avtocesti, dolenjska zaprta, zdrsi na gorenjski. Vmes pa gospodarska škoda, stres, čakanje, razbita pločevina, uničeni tovori in 15 minut osrednjih dnevnih poročil na vseh kanalih.

Nemoč zimskih služb je bolezensko stanje, ki traja, odkar pomnim.

Cenim vse delavce, ki se trudijo, plužijo, posipajo, rešujejo, ne spijo. Toda pri organizaciji njihovega dela nekaj ne štima. Za to seveda niso krivi sami, temveč nekdo v ozadju. Nekdo, ki se mu učinkovitost ne zdi pomembna, saj tega v javnem sektorju ne poznajo. In predvsem nekdo, ki mu je vseeno, kaj ob tem doživljamo državljani in kakšno škodo ob tem beleži gospodarstvo.

Ista zgodba, iste slike

Več dni pred tole pošiljko snega smo poslušali dovolj natančne vremenske napovedi, ki danes že skoraj do minute natančno napovedujejo padavine. In te so res bile. Celo zelo točno. Samo zimska služba ni bila točna. Prišla je z zamudo — medtem pa je bil kaos že prevelik, da bi ga bilo moč na hitro rešiti.

Državljani ne razumemo, da urejevalci prometa nimajo nobenih vzvodov, s katerimi bi lahko pravočasno poslati tovornjake s cest na parkirišča. Kamioni se v zimskem času vozijo z gumami, primernimi za ekvatorialno podnebje, vozniki pa v svoj miselni vzorec kljub temu nimajo vgrajene samoregulative izločanja. Seveda ne, ko pa so v odnosu do delodajalca nekateri v skoraj suženjskem razmerju, v katerem velja samo čim krajši rok dostave s čim nižjimi stroški.

Dva ali trije počez postavljeni kamioni na našem avtocestnem križu — in cela Slovenija obstane. Res nerazumljivo! Nezaslišano! Vedno ista zgodba, iste slike.

Naši praviloma izgubljajo

Na napakah se učimo, so nam vbijali v glavo še kot najstnikom. Toda k se izgubijo izkušnje zimskih služb, DARS-a in podobnih institucij od zime do zime? Če ne gre drugače, naj si čez poletje vsak dan večkrat zavrtijo posnetke vsakokratnega kaosa na naših cestah. Naj analizirajo, preučujejo, trenirajo. Nekaj pa bodo že lahko potegnili iz tega.

Tudi športniki gledajo svoje in nasprotnikove nastope, ko se pripravljajo na pomembno tekmo. In delo zimskih služb v času obilnih snežnih padavin ni nič drugega kot tekma. Tekma z naravo, z vremenom. Kdo bo komu več natrosil — vreme nam snega ali cestarji vremenu soli. Narava ali človek. Kdo bo koga. Kdo bo hitrejši, temeljitejši, spretnejši v tem, ali bodo ceste neprevozne ali očiščene.

Naši v tej tekmi na žalost praviloma izgubljajo. Vreme vedno vodi igro in nam zabije nekaj neubranljivih.

Tekst je bil prvotno objavljen na Fokuspokus v nedeljo, 4. februarja z istim naslovom https://fokuspokus.si/article/2842?=narava-proti-slo-mojstrom-za-pluzenje-nasi-vedno-izgubijo

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s