Vse, kar si želim v letu 2018 (Bomo zmogli? Bomo, ja!)


Tudi to, da bi dojeli, da smo država mi. Naša ravnanja in vrednote. Naša hudobija in ljubezen. Naše znanje in neumnosti.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo znala Slovenijo končno preobraziti v odločno, pokončno, samozavestno in ponosno državo.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki se bo zavedala, da so politiki v službi državljanov, in ki ji bo jasno, kakšna je vloga politike v družbi — in kdo je njen delodajalec.

Želim si, da bi na letošnjh volitvah zmagala stranka, ki bo vlado sestavila iz ljudi, ki bodo vredni našega zaupanja. Brez velikih PR besed o etiki, morali, transparentnosti in poštenosti, ki bi tako ali tako morale biti politični standard — vendar so se izpridile in vanje skorajda ne verjamemo več.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo vzpostavila kulturo politične odgovornosti.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki ne bo kalkulirala, ko gre za razkrivanje bančnih lukenj, dobaviteljskih prevar, koruptivnih navez in drugih lumparij v katerikoli javni ali zasebni instituciji.

Šibkejši in močnejši

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo ustvarjeni BDP znala razporediti tako, da ne bo kreirala novih družbenih krivic in poglabljala socialnih stisk enih na račun bogatenja drugih. Dovolj namreč ustvarimo, da nikomur ne bi bilo treba biti lačen in brez strehe nad glavo.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki ji bo uspelo z agende umakniti arbitražo in druge, s Hrvaško povezane zgodbe.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo izpolnila nekoč dano obljubo in znižala začasni DDV z 22-% stopnje nazaj na 20%. Enako vesela bi bila razbremenitve plač in s tem večje konkurenčnosti našega gospodarstva.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo spravila v red zakonodajo in poenostavila zakone, da bodo razumljivi državljanom, in začela ustvarjati takšen pravni red, ki bo dejansko ščitil šibkejšega pred močnejšimi.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki nas bo rešila pretirane regulacije, birokracije in nedopustno dolgega čakanja v primeru javnih postopkov.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo uredila zdravstveno polomijo in dokončno ozdravila naše bolno zdravstvo.

Želim si, da bi na letošnjih volitvah zmagala stranka, ki bo znala na najprimernejši način povezati Luko Koper z Evropo, graditi drugo cev Karavanškega predora, tretjo razvojno os in s tem dokazala, da razume, da je dobra infrastruktura osnova za dobro gospodarstvo in življenje nasploh.

Pogledati vase

Želim si tudi, da bi mi vsi pogledali vase in dojeli, da država niso drugi, ampak mi sami. Država so naša ravnanja, razmisleki, vrednote. Država je naša hudobija in ljubezen, naše znanje in neumnosti. Mi, ki tu živimo, smo njeni sestavni delci.

Želim si, da bi nehali gledati nazaj in končno odločno stopili naprej. Skupaj in z istimi cilji. Z eno državno proslavo, eno maturantsko četvorko, enim fashion weekom …

Želim si, da bi razumeli, da je razvoj v nasprotju s tem, kar imamo zdaj, in da vsaka sprememba nekoga prizadene, drugega pa zadovolji. Samo s spremembami se bomo odmaknili od tega, česar si ne želimo. Vendar zato ni treba, da se sovražimo.

Želim si, da bi Peter Prevc ponovno zablestel in na olimpijskih igrah pobral kakšno medaljo. Da bi se Ilka Štuhec jeseni vrnila na smuči še močnejša in še hitrejša. Želim si, da bi naše košarkarske, rokometne in vse druge športne pravljice, ki nas najbolj držijo pokonci, še kar trajale in trajale. To so najbojl prave učne ure državljanske vzgoje in pripadnosti.

Sebi in svoji družini želim samo odlično zdravje. Vse drugo bomo pa že zmogli. Zato  naj se vsaj ta želja uresniči.

Blog je bil najprej objavljen na Fokuspokus v nedeljo, 7. januarja 2018, z istim naslovom. https://fokuspokus.si/article/2784?=vse-kar-si-zelim-v-letu-2018-bomo-zmogli-bomo-ja

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s