»Ali seksaš ali igraš golf«?


juncker-in-cerar

Sploh ne vem, kaj naj si mislim o pravkar končanem Junckerjevem obisku v Sloveniji. Saj veste, to je tisti Jean-Claude Juncker, ki je predsednik Evropske komisije. Najbolje bi bilo, da bi ta obisk v svojem spominu izbrisala. Delete. Nič. Se ni zgodil. Dovolj je, da se sekiram že zaradi vseh drugih traparij in nerodnostih, ki jih zganjamo sami sebi ali se nam kar zgodijo. Prav nič ni mi do tega, da bi me, bolj kot je to potrebno, obremenjeval še odnos EU do Slovenije. Dovolj jasno se ta odnos razbere iz številnih vsakodnevnih dejanj, razmerij in odnosov, o katerih lahko prebiramo na relaciji Ljubljana – Bruselj. Če pa to bruseljsko aroganco in neresnost človek vidi v živo, je konec vsakršne romantike. Takrat udari na površje kruto vprašanje, ki ima žal le en, dobro znan odgovor. Je EU res naša edina možnost? Žal, res!

V Slovenijo naj bi Juncker prišel zato, da bi nam – kot prvim v Evropi – razkril možne scenarije prihodnosti Evropske unije. Prišel je poln laskavih besed o tem, kako se kljub majhnosti in z ne najdaljšim članstvom v EU, Slovenija obnaša kot velika in predvsem odgovorna, kot ustanovna članica EU. Kar curljalo je od naših politikov zaradi sladkornega taljenja, ko jim je takole popihal na dušo.

Namesto o prihodnosti, pa bo ta obisk ostal zapisan predvsem zaradi toplega objemanja, nerodnega poljubljanja, risanja srčkov v uradne podpisne knjige in zanimanja o kakovosti seksualnega življenja med gostom in gostiteljem, našim prvim ministrom.

Junckerju ne morem očitati, da si je sproščeno obnašanje, kot ga je prikazal, privoščil le zato, ker Slovenije ne ceni, ker je majhna, ker je v resnici v EU manj pomembna. Ne, ne gre zato. On si tapkanje po riti, licih, cmokanje, klofutanje, objemanje in obkladanje z zanimivimi vzdevki, privošči ne glede na to, kdo je njegov gostitelj, gost ali komur koli že seže v roko. Zato tudi njegovo vprašanje premierju Cerarju ali igra golf, ni nič nenavadnega. »Ne, ne igram golfa”, je odgovoril naš predsednik vlade. Juncker pa iz nedolžnega športno – rekreacijskega kramljanja pogovor obrne v športno-intimno sfero: “Aha, ker … ali seksaš ali igraš golf?” Naš naravno zadržani in praviloma smrtno resni predsednik vlade pa odločno udari nazaj: “Seksam”. Bruslju je vendar treba točno poročati. Juncker na vse to z nasmehom pripomni: “No, jaz pa nič od tega.”

Ko mediji poročajo o neformalnih pogovorih, ki jih imajo državniki med seboj, si za tem predstavljam pogovore o aktualnih, odprtih vprašanjih, ki služijo temu, da se ugotovijo stališča obeh strani, se zbližujejo, usklajujejo. Na kraj pameti mi ni padlo, da se dva politika, ki ju snemajo kamere in ki imata v bližini mikrofone, pogovarjata o večni moški dilemi ali golf ali seks.

poljub-junckerja-in-cerarja

Tudi objem Junckerja in Cerarja ni ostal neopažen. Cerar ga je nežno prijel za rame in sicer nerodno zadnji hip obrnil glavo, da jima ne bi ušel celo poljub na usta. Še posebej na družabnih omrežjih se je odvijalo tekmovanje v najbolj duhoviti šali in možni predelavi njune poljubljajoče se slike. Ta je doživela številne različice. Umestili so ju v legendarno sceno iz filma Titanik, nekomu se je zdelo, da je Juncker nova Esmeralda, njuno nežno pozdravljanje pa že ima svoje brand ime ‘ceraring’ in ‘junckering’.

Je pa Juncker kasneje, ko se je srečal s predsednikom DZ Milanom Brglezom, poskrbel za to, da smo ga lahko do konca ocenili kot zelo čustvenega in srčnega. Zraven podpisa v knjigi gostov Državnega zbora je namreč lastnoročno narisal srček. Kaj čustveno in srčno – otročje in skrajno neresno.  Če samo pomislim, da je pred leti, po tem, ko ga je Juncker že udaril po zadnjici in mu nato na enem kasnejših srečanj zakril oči, to Cerar komentiral: »To je bilo pa s pravim občutkom. Kot vidite imamo prijateljske odnose na vrhu EU«, mi je jasno, da je naša politika do Bruslja izgubila kompas. Izgubila pa je tudi svoje dostojanstvo in ponos.

Eni Junckerja označujejo za neformalnega voditelja, ki se rad pošali, spet drugi, in k tem prištevam sebe, pa menimo, da to ni državniško obnašanje in da to znižuje raven njegove politične kredibilnosti predvsem pa s tem tepta verodostojnost tistim, ki so deležni te njegove neformalnosti. Takšne stvari naj prihrani za zaprta vrata brez kamer.

Ključni razlog njegovega obiska je ostal v senci poljubov in srčkov. Kaj po obisku in pogovoru o njegovi beli knjigi o prihodnosti EU vemo o njej? Nič. Še naše mlade državljane ni prepričal. Na pogovoru z njim so zahtevali več konkretnih odgovorov in manj praznih besed. Pred prihodom na razpravo v Festivalni dvorani v Ljubljani ga je nekaj evroskeptikov celo izžvižgalo, a jim Juncker ni ostal dolžan in jih je – izžvižgal nazaj. Na razpravi so mladi poudarili, da je zanje ključno, da se ustvarjajo v EU okoliščine, v kateri jim bodo zagotovljena zanesljiva delovna mesta. Pri tem so spomnili, da je Slovenija članica EU z najbolj razširjenimi oblikami prekarnega dela. Juncker in Cerar sta dokončno prestopila mejo okusnega, ko sta se, vsaj tako sta mislila, pošalila, da sta oba v tem trenutku na nek način prekarca. Mladim to ni bilo prav nič smešno. Vsaj ob zavedanju o višini njunih plač in drugih ugodnosti ta šala ne pije vode. Zato so ju pozvali, da njihove skrbi jemljeta resno.

Mogoče je Juncker res izbral Slovenijo za prvo državo na turneji o prihodnosti EU, ker smo tako pro-evropski, tako pridni, ubogljivi. Imam pa občutek, da se je odločil za Slovenijo v resnici zato, da na nas opravi prvi laboratorijski test, kako z njegovimi idejami do cilja. Mi smo v resnici njegove laboratorijske miši. Ker glas iz Slovenije redko doseže Evropo Juncker računa, da bo plitkost njegovega obiskala ostala znotraj meja Slovenije. Za velike članice bo očitno treba spremeniti strategijo.

4 thoughts on “»Ali seksaš ali igraš golf«?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s