Kot krogla za rušenje


Policija in vsi pristojni, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu, v tem času, novembra torej, dober mesec pred iztekom leta, skrajno zaskrbljeni ugotavljajo, da letošnja statistika mrtvih na slovenskih cestah dramatično presega lanskoletno. Letos je do sedaj na naših cestah umrlo 117 ljudi, lani 105. Mogoče se vam razlika ne bo zdela dovolj dramatična, da bi bilo vredno temu posvečati kar cel zapis, a je višja za 10 %, v vsakem primeru pa 117-krat previsoka. Tudi zaradi tega je Slovenija po poročilu Evropske komisije padla na lestvici stanja prometa za 10 mest, na rep držav EU. Za nami so le še Bolgarija, Grčija, Hrvaška in Romunija. Skrajno bedno!

untitled

Naše institucije

Tisti, ki bi na to statistiko morali prvi kaj reči, če že prej niso ničesar pametnega ukrenili, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter Javna agencija za varnost cestnega prometa, so se komunikacijsko podelali. Sporočajo, da je poročilo evropske komisije potrebno najprej z vso resnostjo in temeljito proučiti, nato pa se bodo odzvali. Medtem, ko oni proučujejo, lahko mi iz javno dostopnih podatkov in podatkov, objavljenih v medijih, že nekaj rečemo in celo kaj sklenemo. Odločno!

Naše ceste

Da so naše ceste (razen avtocest) vse bolj zanemarjene, nevarne, neurejene, lahko ugotavljate vsak dan, ko se vozite v službo. Kar 70% državnih cest je v slabem stanju. Evropsko povprečje, ki razloge za nesreče pripisuje slabim cestam je 4%, pri nas so slabe ceste razlog kar za 8% nesreč. Dobra infrastruktura je tudi sicer eden od temeljev gospodarskega razvoja vsake države. In vendar temu namenjamo vsako leto manj sredstev. Politična pričkanja se pogosto vrtijo okoli »drugorazrednih« tem, prioritete pa zanemarjamo. Pozabljamo, da so življenja, zdravje in blagostanje ljudi ključne človeške vrednote. Tudi te ležijo na naših cestah!

Naša pijača

Slovenci imamo s pitjem alkohola dokazano velik problem. Smo eden najbolj pijanih narodov na svetu. Leta 2014 smo zasedali »odlično« deveto mesto na svetu po popitem alkoholu na prebivalca. Vsak dan ga veselo žgemo, uničujemo svoje lastno zdravje, družine, službe, življenja. Vsaka deseta prometna nesreča v Sloveniji ima svoj razlog v preveč popitem alkoholu in vsaka tretja, ki se konča s smrtnim izidom, je rezultat pijanega voznika. Streznimo se!

Naša policija

Koliko je k letošnji žalostni cestni statistiki prispevala večmesečna stavka slovenskih policistov, ki so se borili za dvig svojih bednih plač, ne bo enostavno izračunati. Namesto na cestah, so bili takrat v pisarnah. To dejstvo je takrat zagotovo razprlo krila lahkomiselnim šoferjem, ki so na cesti začutili brezmejno svobodo. Če ni nadzora nad grehi, se pač lažje greši. Takrat sem zapisala, da podpiram prizadevanja policije za dvig njihovih plač, in tako še vedno mislim, a bi bilo bolje, da bi štrajkali z odrekanjem administrativnega dela, ne pa nadzora na cestah. V Nemčiji policija, vojska in učitelji, ko vstopijo v svoj javni poklic, podpišejo tudi izjavo, s katero se odrekajo stavkam. Lahko imajo sindikate, ki se borijo za njihove pravice, ne smejo pa državo postaviti v situacijo, da »ne deluje«. V Avstriji je glede policije in vojske podobno in morebitne stavke so, če se že zgodijo, neplačane akcije. Pametno!

Naši ljudje

Tisti, ki v prometni nesreči izgubijo svoje bližnje, gredo skozi izjemno travmatično izkušnjo. Prometna nesreča ni bolezen, s katero zdravniki seznanijo vse vpletene, potem se lotijo zdravljenja, družina se prilagodi in gre skozi nek miselni proces, ima pogosto tudi čas, da se pripravi na nadaljnje korake. Smrt bližnjih v prometni nesreči je hipno, neozdravljivo in nepovratno dejstvo. Zadane te kot krogla za rušenje. Prileti vate, ko si najmanj pripravljen, butne in te lahko do konca uniči. Kako se po tem pobrati, mi ni jasno. Zato nadvse občudujem in cenim zakonca Lili in Romana Mavca, ki sta po izgubi osemletne hčerke zaradi prehitrega voznika, zmogla toliko moči, da sta se usmerila v osveščanje javnosti glede varnosti v prometu. Od spoštovanja hitrosti, do alkoholiziranosti. Smisel življenja sta našla v tem, da osveščata druge naj preprečijo nove smrti. Plemenito!

Naše odločitve

Če že institucije ničesar pametnega ne ukrenejo, imamo mi sami vendarle nekaj možnosti za izboljšanje statistike z lastnimi odločitvami. Že dve sta dovolj: spoštujmo prometne predpise vedno in povsod in nikoli ne pijmo alkohola, ko vozimo.

Da nas ne udari krogla za rušenje!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s