Imeti državo in državljane za norce


V resnici mi je čisto vseeno ali Igor Bavčar igra košarko ali nogomet ali balina ali strelja na merjasce. Prav tako mi je povsem  vseeno, s kakšnimi zdravstvenimi težavami se ubada. Sočustvujem z vsemi, ki niso pri dobrem zdravju, vendar do ljudi, ki jih ne poznam, so ta čustva plitkejša, kot, če so mi blizu. Do konca pa me razkuri in čustveno vplete nekdo, ki, oprostite, zaj…va ves narod in s tem tudi mene. Če nas ima vse skupaj za norce, vključno z mano. Za to mi pa resnično ni vseeno.

untitled

Ta zgodba z Igorjem Bavčarjem je dokončno razgalila širok neurejen prostor našega pravnega reda, ki omogoča vse mogoče lumparije in izigravanje. Razgalila je že dlje časa slutečo dvojno in sprevrženo naravo nekdanjega politika Bavčarja in razgalila je možne dimenzije zdravstvenih ukrepov, ki gredo lahko bodočim zapornikom na roke. Celo z operacijami.

Igorju Bavčarju seveda privoščim vse zdravje tega sveta, saj to velja več kot milijoni, ki jih je pokradel. Je pa ob tem pokazal svoj pravi, dvolični, strahopetni in nič kaj osvoboditeljski obraz. Namesto, da bi se kot zrel dedec, pripravljen prevzeti odgovornost za svoj pohlep, pojavil pred zaporom in odslužil svoje, se je strahopetno skril za zdravniško potrdilo. Pri tem je namočil še zdravnico Metko Zorc. Njej takrat najbrž na kraj pameti ni padlo, da bo njen na smrt bolni pacient, ki prav zaradi tega ne more v zapor, veselo igral košarko, pri čemer ga bodo ujeli mediji. Zdaj tudi njena izjava, da je operacija očitno odlično uspela, zveni kot slaba šala. Stavim, da bi jo v opravljeni anketi devet od desetih vprašanih povleklo v to umazano zgodbo kot ključno sodelavko Bavčarjeve zarote proti zaporni kazni.

 Igor Bavčar pred mediji pogosto kliče resnico, ki da bo kmalu prišla na dan. No, zdaj ga je verjetno obiskala. Res je, da prav te resnice verjetno ni vabil in prav na to resnico ni računal, vendar je tu. Videli smo jo v gibljivih slikah. Kaj bo zdaj s takšno resnico in kako jo bo uporabil v svoji prihodnji obrambi, še ne vemo. Prebrisan kot je, si bo gotovo česa domislil.

Zanima pa me, kako takšen nedvoumen dokaz o lažeh obdolženca (ali je že obsojenec?), ki je bil na smrtni postelji, zaradi česar ni zmogel oditi na prestajanje kazni, vpliva na pričakovane odločitve uradnih organov. Na sodišču naj bi odločitev spisali v naslednjem mesecu. Ali je moč sodnici ob teh povsem jasnih dokazih ostati v glavi nekontaminirana in odločati o obdolžencu le na osnovi dokumentov, ki na sodišču veljajo kot dokazno gradivo. Ali amaterski posnetek Igorja Bavčarja v košarkarskem elementu, objavljen v več medijih, sme vplivati na sodniške odločitve?  In če vpliva, pa ne bi smelo, ali lahko zato Igor Bavčar s pritožbo resnično uspe in primer zato zastara?

Ni dvoma, da se bo Igor Bavčar na zadnjo odločitev sodišča, ki jo sicer šele pričakuje, res pritožil. Če s pritožbo ne bo uspel, mu bo ponovno grozilo prestajanje kazni. Bo mogoče takrat ponovno pomahal z zdravniškim potrdilom, da je hudo bolan? Kaj bo takrat na sodišču vplivalo na odločitev? Prinesel bo dokument, ki bo zdravniško strokovno in pravno povsem verodostojen, podpisan in ožigosan od znanega zdravnika, kot je bil prvi dokument, ki ga je predložil lani? Če je bil prvi dokument dovolj utemeljen razlog za odlog prestajanja kazni, zakaj torej ne bi bil drugi dokument prav tako? 

Ali lahko amaterski posnetek Igorja Bavčarja v razigranem in povsem zdravem košarkarskem elementu, objavljen v več elektronskih medijih, spremeni potek njegovega sojenja in prestajanja kazni? Ali lahko sodišče zavrne novo zdravniško potrdilo zato, ker smo ga videl igrati košarko? 

Previdnost sodišč pri uporabi takšnih materialov gotovo velja in verjamem, da se vsi vpleteni tega zavedajo. Če pade Bavčarjev primer, bodo padale glave, je rekel minister Klemenčič. Sicer odločno, česar smo bili vsi, ki nas ima Igor Bavčar za norca, veseli, vendar tudi nespretno. Zato me skrbi.

Vsekakor pa je povsem jasno, da je igranje košarke zdravega Igorja Bavčarja dokazno gradivo, da ima za norca državo in njen pravni sistem, predvsem pa vse nas, državljane.

 

8 thoughts on “Imeti državo in državljane za norce

  1. Ignorantia iuris nocet..(ali nekaj podobnega). Kaj pa če je imel Igor samo “en redki dan in se je počutil bolje….in od veselja zaigral košarko?!?!? Kaj pa če jo je igral samo 3 minute..in mu je potem bilo “spet slabo”??…. Zadevo lahko pogledamo z različnih zornih kotov…odvisno od tega…ali “nam je košarka/košarkar všeč ali ne!? Pač….možakar je sposoben. Sposobnost pa je ŠIROK pojem, mar ne?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s