Kje so naše zvezde?


untitled

Poleg Jana Oblaka se nam očitno obeta rojstvo še ene zvezde na svetovnem nogometnem nebu. Aleksander Čeferin daje občutek premišljenega, samozavestnega, suverenega moža, ki točno ve, kaj dela – za točno določen cilj. Vsak njegov medijski nastop ima jasno sporočilo, pred mediji ne skriva informacij, pove, kdaj in zakaj se bo o čem odločal. Če se Slovenci nismo poenotili pri tem ali naj nas v evropski vladi zastopa Alenka Bratušek, če nismo enotni ali naj bo generalni sekretar Združenih narodov dr. Danilo Türk, pa vsaj v primeru Aleksandra Čeferina ne bi smelo biti dileme in razdvajanj. Nogomet je en sam na svetu. Po dolgem času imamo človeka, ki bi nas lahko povezal k istemu cilju – predsedovati evropski nogometni zvezi in vsaj tu pokazati, kaj zmoremo. Če nam že drugje ni dano.

Imamo pa še kakšno zvezdo tega tedna. Žal se jih najde vedno več v zatonu.

Mariborska zvezda

Imamo na primer novo trumpovsko zvezdo v mariborskem županu Fištravcu. Kdo mu je podtaknil idejo o poziranju s trapastim listkom TRUMP, morebiti nikoli ne bomo izvedeli. Svetovalcev, ki uspešno rušijo njegove volilne dosežke in za takšne domislice krepko zajedajo občinski proračun, ima dovolj. Zdaj, ko se ugotavlja, da je bilo fotkanje butalski flop, si bodo ta vroč krompir podajali sem in tja, ne krivi ne dolžni. Lahko pa je do te fotografije prišlo preprosto zaradi presežka njegovega lastnega ega. Kdo ve, kakšno sekretarsko mesto mu je obljubil sam Donald Trump, če ga v Sloveniji podpre, da bo lažje zmagal na volitvah v ZDA. Kajti Slovenija bo z morebitno novo prvo damo Melanio postala v ZDA najbolj vplivna evropska država. Sicer pa primer dokazuje, da Slovenci ne padamo na listke. Kar spomnite se, kaj smo si mislili o jamralnem listku predsednika vlade.

Planiška zvezda

Planica kljub nepodeljenemu mandatu za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah 2022, ostaja naša zvezda. Kaj res?

Nordijskega prvenstva torej nismo dobili, bomo pa leto prej v Planici gledali vsaj svetovno prvenstvo v poletih, kar bi nam zaradi omejenega števila velikank na svetu tako ali tako »sledovalo«. Pri planiški kandidaturi me poleg očitno trapasto zastavljenega koncepta promocijskega filma, v katerega so avtorji nekritično in nespretno vključili našega nekarizmatičnega in neprepoznavnega predsednika vlade, skrbi predvsem to, ali imamo tam nastavljene ljudi, ki obvladajo svoj posel. Če so bili ti ljudje, ki danes vodijo Planico, nekdaj uspešni športniki in trenerji, vodje tekmovanj in podobno, namreč še ne pomeni, da so dobri managerji in iskrivi marketingarji. Planica ima danes svojo formo, kje pa je vsebina? Ali znamo prodati njeno zgodbo preteklosti in njeno vizijo prihodnosti? Tu tiči vsa teža Planice danes. Nismo je namreč gradili za to, da bo stala. Zgradili smo jo zato, da bo dajala. Ljudem. Zgodbe, srečanja, tekme, predstavitve, nore izkušnje, burila čustva in predvsem vračala denar. Planica je v resnici tako močna zgodba, da vse to ne bi smelo biti nedosegljivo. Se pa bojim, da bo tako.

Ob pregledu spletnega središča Nordijskega centra Planica obiskovalca namreč takoj do kosti strese nordijski mraz. Tako nevznemirljiva, tako neposrečena, slabo zamišljena in neciljno usmerjena je ta spletka, da bi jo bilo treba takoj ugasniti in namesto tega namestiti obvestilo, da je spletna stran v pripravi. Bi bilo manj škode. Edini dve vsebini, ki se poleg skokov pojavljata v majhnih okencih na naslovnici, sta planiški muzej in spust po jeklenici – zipline!!! V osnovnem meniju pa so vam na voljo zavihki, kot na primer zakonodaja, razpisi in investicije, informacije javnega značaja. Edina nestatična vsebina je videogalerija, kjer poleg spusta po jeklenici lahko vidite, kako so postavljali reflektorje in gradili Bloudkovo velikanko, skok Jurija Tepeša na tej prenovljeni skakalnici in trening skakalcev pred 61. novoletno turnejo. Jezikovno so se potrudili ob slovenskih zapisih »odpiralnega časa« zapisati še angleško različico. Kot da za Avstrijce, Nemce in Švicarje, ki so gotovo primarna ciljna skupina, Planice pač ni.

Da zdajšnja vizija razvoja Planice očitno ni namenjena obiskovalcem ampak le sama sebi, potrjuje tudi to, da na spletni strani ne najdemo niti ene slike do konca evforične in s slovenskimi zastavami opremljene nepregledne množice ljudi, ki je tako srčno in narodno poenoteno prišla navijat za Prevca in naše fante. Na tej spletni strani ni vgrajena niti ena misel, niti ena slika, ki bi obiskovalcem vsaj za en sam utrip dvignila srčno bitje. Slikovna galerija se konča decembra 2015 – z otvoritvijo centra.

Da o tem, da ni nikjer vsaj kavarniške ponudbe, niti ne izgubljam besed. Saj tudi marketinške ponudbe za domače in tuje športne ekipe ni.

Je to naš ponos? Zibelka svetovnega skakanja? Največja zvezda skakalnic na svetu in najmodernejši nordijski center? Zbudite se, ljudje božji!

Planica gre v maloro. Fištravec ostaja le še na listku. Močno navijam za dr. Aleksandra Čeferina. On je potencialni zmagovalec. Ve kaj dela – predvsem pa ve, kako to delati.

2 thoughts on “Kje so naše zvezde?

  1. hoj
    Ja on samo misli kako, da bo delal. Blatter, prirejanje žrebov…
    Blatter, vroče hladne žogice… Tlele ne boš nič delal kao da nekaj veš. Odločajo o tvojem delu gospodarji…
    čao

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s