Stiske moje denarnice


V tem tednu smo dobili prve davčne srečneže. To so tisti naši sodržavljani, ki jih je FURS izžrebal v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun! Nagrade so prav imenitne. Prva znaša 15.000 evrov, nato 10.000, pa pet tisoč in še tisočaka. 31.000 evrov, sploh ni slabo! Poročila pravijo, da smo bili Slovenci izjemno pridni pri pošiljanju paketkov desetih različnih računov, ki so se nato z našim podatki vred znašli v »bobnu« za žrebanje. FURS je moral preveriti nekaj manj, kot 8 milijonov računov, od teh pa jih kar dobrih 140 tisoč ni bilo registriranih. Med temi zatajenimi je FURS gotovo našel dovolj nepobranih davkov, da bo v miru izplačal celoten fond sredstev za nagrado. In ne bodite žalostni, še nekaj možnosti za nagrado imate v naslednjih mesecih. Samo poslati morate račune, če jih shranjujete doma, niste v igri.

denar

Nagrada s piškotkom

Vse lepo in prav. Kulturo naroda, njegovo razumevanje  in pripravljenost za spreminjanje slabih navad, je potrebno – če ne gre drugače – nagrajevati. Tako približno, kot nagrajujemo naše kužke, ki jih učimo, kako se obnašati, da bo to v skladu s pasjim bontonom in našim pričakovanji. Za vsako prineseno žogico mu podarimo slasten piškotek.

Kemoterapija deluje

Ampak, da se razumemo. Pri tej nagradni igri me z vidika slovenstva ne moti prav nič, razen nagradna igra sama. Utajevanje davkov je resda svetovni šport, kar se je potrdilo tudi z zadnjimi razkritji panamskih dokumentov. Je bil pa to tudi zelo značilen balkanski šport. Ko smo se razhajali z našo nekdanjo državo, smo skoraj s prezirom zavračali vse, kar je dišalo po balkanizmu, razen glasbe in kulinarike. In utajevanja davkov. Zdaj, 25 let po tem, smo dojeli, da se bo treba odreči tudi tej razvadi. Zatekli smo se k nagradni igri, ker drugače v okolju naše mentalitete ne gre. Z grenkim priokusom, kot bi v sebi nosili že razpredene metastaze rakavega obolenja, smo se z nagradno igro vrgli v kemoterapijo. Če prav razumem medijska sporočila, terapija deluje in davčno zdravje se nam vrača. Prima. In koristno za vse nas.

Stiske moje denarnice

In kako se te spremembe poznajo na pri meni osebno? Hudičevo se poznajo in to je zelo moteče. V moji denarnici namreč. Še nikoli se mi namreč tam ni valjalo toliko zastarelih računov, kot od 2. januarja letos. Cel kup lističev, ki bi jih bilo treba sproti pometati stran, ostaja zmečkanih, stisnjenih, povsem nepotrebnih in po več dni zadrgnjenih v denarnici. Saj veste, ženske običajno uporabljamo večje denarnice, takšne z več predali. Eden je za drobiž, eden je za bankovce, potem sledi predalček za kupončke s popusti, takoj za njim pa predalček z listki za čistilnico, čevljarja in podobne storitve, ki jih je treba še prevzeti. Tam na robu denarnice pa lepo zložimo kreditne in druge kartice lojalnosti. Nekdanjega miru in reda v denarnici je z novo davčno filozofijo konec. Da me inšpektorji po odhodu iz trgovin ne oglobijo s 40 evri kazni zaradi ne-prevzetega računa, zdaj te račune tlačim kamorkoli se že da. Še posebej je to panično dejanje shranjevanja računov izrazito, ko gre za nakupe v supermarketih, kjer za mano stoji deset neučakanih drugih strank. Tam preprosto ni časa, da račun zložim in spravim spodobno v evidenčni predalček. Zato ga na hitro zarinem v prvo luknjo in računam, da mi ob morebitnem inšpektorjevem preverjanju ne bo nerodno, če bo iz denarnice padel cel kup papirčkov, ki bi si zaslužili že organiziran odvoz na papirno deponijo.

untitled

Niso vsi računi enaki

Takšen kaos v denarnici ima lahko tudi resnejše posledice. Povsem mogoče je, da v čistilnici ne boste več našli računa za dvig vašega ali celo moževega suknjiča, ker ste ga v navalu čiščenja denarnice pomotoma vrgli stran. Če ste zaupanja vredna stranka, vam bodo morda prisluhnili, da ste ga oddali v obdobju med 3. in 7. aprilom, da je bil mogoče modre barve, z belimi gumbi in se potrudili z iskanjem. Druga nevarnost je, da vržete stran račun, ki so vam ga v trgovini ožigosali kot garancijsko potrdilo, ker ste pri njih kupili toaster. Obrišite se pod nos za popravilo izdelka ali celo vračilo kupnine, če 3 električne »cevke« tega toasterja ne delujejo. Ni računa, ni delujočega toasterja.

Stara vraža

Da shranjevanje starih računov v denarnici ni dobro za finančno stanje v družini, pa velja že od nekdaj. Stari rek namreč pravi, da shranjeni računi v denarnici odnašajo denar. To pa je treba z vsemi ukrepi preprečiti. Zato naj za čisto zasebno ravnanje velja davčni slogan: Vklopi razum – shrani samo koristen račun! Pa ne v denarnici.

2 thoughts on “Stiske moje denarnice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s