Koliko ljubezni je vredna ena dodatna soba?


Kot bodoča »omi« ali »aja«, kakorkoli me bo že klical moj prihajajoči vnuk, ne morem mimo aktualne zgodbe teh dni. Če namreč Center za socialno delo (CSD) vzame vnuke starim staršem in jih da v rejništvo neznanim osebam, je treba primer dodobra pogledati z vseh zornih kotov. To namreč samo po sebi ni logično, ni življenjsko, ni razumno in ni razumljivo.

Najprej seveda velja pogledati morebitne omejitve, ali sta dedek in babica v navzkrižju z zakoni, ali v resnici vzgajata otroke z vso skrbnostjo in odgovornostjo, preveriti je treba ali sta morebiti alkoholika, ali sta nasilna, ali to delo zmoreta tudi fizično in ali vsi skupaj živijo v primernih prostorih. Dve omejitvi sta po mnenju CSD vredni posebne presoje, da je babica stara 56 let in da imajo vsi skupaj le enoinpolsobno stanovanje.

Koliko je star človek, ki šteje 56 let?

Najprej o prvi omejitvi. 56 let. Vse uslužbenke CSD, ki vam v nekem pravilniku piše, da so to neprimerna leta za vzgojo otrok ali samo mislite, da so to leta, ko je treba ljudi postaviti v kot vabim, da se mi pridružite. Vstopite z mano v neizmeren vsakodnevni poslovni tempo od 5.30 zjutraj do 23.30 zvečer. Brez popoldanskega počitka. Vabim vas ob tem še na rekreacijske teke med 5 in 8,5 km, pa na kakšno rekreacijsko tekmovanje od 10 km do malega maratona 21km. Vabim vas na moj vrt, da zlasti v tem času malo “pokrempljate”, pa na nekaj koncertov, za katere ste pripravljene prevoziti vsaj 50 km, na srečanja s prijatelji, pa še to, da delite skrb za moje ostarele starše in nastajajočo družinico moje hčerke. Rade volje vam skozi to dokažem, koliko smo danes v resnici stari tisti, ki jih imenujete za starostno neprimerne. Ne razumem, kako je lahko v družbi, kjer je po zakonu potrebno delati do 65 leta in nas EU priganja, da to dobo podaljšamo do 67. leta, s strani javnih uslužbencev dovoljeno postavljati takšne butaste omejitve. Če to v resnici kje piše, naj se zakonodajalec vpraša, s kakšnimi nesmisli nam omejuje življenja. Gospe, ki delajo na CSD, pa bi na to neumnost zakonodajalca lahko že davno opozorile tudi same.

Koliko ljubezni je vredna ena soba?

Če prav razumem, kljub temu, da je argumente CSD res težko razumeti, je ovira, da otroka ostaneta pri starih starših, tudi premajhno stanovanje. Samo enoinpolsobno je. Torej, v naši državi je dovoljeno, da se družine, ki ne morejo priti do svojih stanovanj, ker mladi nimajo služb in ne morejo do osnovnih življenjskih dobrin, stiskajo v eni sobi, včasih celo brez kopalnice, ki je skupna na stopnišču, plačujejo za to previsoke najemnine. Ni pa dovoljeno biti dvema odraslima osebama in dvema majhnima otrokoma v enoinpolsobnem stanovanju. Ah, dajte no! Ena dodatna soba torej odtehta najprej sorodstveno, krvno vez, potem pa tista ena dodatna soba odtehta še emotivno vez. Bullshit! Koliko m2 je torej vredna brezpogojna ljubezen starih staršev do svojih vnukov? Je to najmanj 12 ali jih mora biti 16? In v katerem pravilniku to piše? Res smo zabredli v birokratski gnoj, ki mu pristojni pravijo, »da gre za interese otrok«.

Psiholog na pomoč

Po smrti svoje hčerke sta stara starša kot najbližja sorodnika po »defaultu« postala prva skrbnika svojim vnukom. Takrat sta ju, za vse nas zelo logično, za vse nas povsem razumljivo, obvarovala pred še globjimi posledicami izgube njune mame. Takrat, po krutem umoru hčerke, ki ga – tako si predstavljam – starši lahko z zdravo pametjo preživijo le z izjemnim motivom za nadaljevanje življenja, se nihče ni spraševal, kje bosta vnuka prespala, kje bosta ostala in kdo bo skrbel zanju. Takrat gospe iz CSD niso ponujale starim staršem pomoči psihologov za premostitev vseh spremljajočih vplivov žalovanja in na novo prevzetih obveznosti vzgoje svojih vnukov. Pač pa jo ponujajo sedaj – v zameno za odvzete vnuke.

Pa razumite, če zmorete opraviti to miselno vratolomnost.

2 thoughts on “Koliko ljubezni je vredna ena dodatna soba?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s