Vsi smo Planica


Tale zapis pišem v petek, 18. marca 2016, zvečer. To je drugi zaporedni dan, ko smo v Planici slavili zmago in ob tem imeli še enega junaka na zmagovalnih stopničkah. Včeraj prvi Peter, tretji Robi; danes prvi Robi, drugi Peter. Solze so nam vlažile oči ob njunih najdaljših skokih, ob pogledu na navdušeno množico nihče ni ostal ravnodušen, ob himni smo se tudi mi dvignili s svojih kavčev. Slike s Planice so res navdušujoče. Neprešteta gmota ljudi, vihrajoče zastave, čudoviti panoramski posnetki. Pa skakalnice, nanizane druga ob drugi, res impresiven nordijski center, sonce in eno samo veliko, iskreno domoljubje. Vsakdo, ki pride v Planico, ima tam Slovenijo še raje. Kot, da smo se znašli v maternici Slovenije. Športno vzdušje je mogočnejše, bolj nabito, bolj vznemirljivo in naelektreno, kot v Kitzbühelu, ki velja za kraljevsko prestolnico alpskega smučanja. Publike je več, bolj je predana in pripadna nacionalni ekipi, kot domačini ob najbolj popularnih skakalnicah v avstrijskem Innsbrucku in nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

slika-600x340-1458309103-1126511

Notranji obrat

Naši skakalni fantje so letos močno premaknili Slovence. Ne na levo, ne na desno, hvala bogu. Navznoter. Radostijo nas. Nas, pogosto čemerne in zagrenjene srednjeletnike, ki se sicer ukvarjamo z razmišljanjem o tem, da smo žrtvovana generacija nekdanje in aktualne države. Radostijo naše ostarele starše, ki so jih leta pripeljala v stanje, da včasih niti ne vedo več dobro, česa se je sploh še treba veseliti. Nadvse pa so se naši skakalci dotaknili najmlajših. Obeta se nam močna generacija skakalcev čez kakih 10 let. Vsi želijo biti Petri Prevci. Tudi punce.

Peter Prevc

O njem je napisana knjiga, zato vemo že vse. No, skoraj. V njej zdaj manjkajo le še zadnji rekordi o številu zmag v eni sezoni, o številu doseženih točk v skupni razvrstitvi sezone, o številu zmagovalnih stopničk v eni sezoni, o pobrani lovoriki malega kristalnega globusa v poletih. Vse to bo treba še dopisati k dosežkom v zmagah na Novoletni skakalni turneji in osvojenem velikem kristalnem globusu že 6 tekem pred koncem. Peter je dodobra spremenil stereotipno podobo naših skakalcev, ki jo je pred leti močno zaznamoval Primož Peterka, pa tudi Robi Kranjec. Oba z močnim, gorenjsko zvenečim naglasom, preprosta v svojem izrazoslovju, skromna v besedišču. Seveda, Primož je bil v času največjih dosežkov še najstnik. Peter s svojimi 23 leti deluje kot intelektualec, ki se je slučajno znašel v športu zato, ker je izjemen talent. Izbira besede, jih spretno povezuje v vedno nove misli, čeprav ga vsi novinarji sprašujejo vedno ista vprašanja. Tudi, kadar je kratek, ker v resnici nima več kaj povedati, to pove na moder ali pa prisrčen način. Značajsko je zaprt, nikoli ga ne vidimo nenadzorovanega, je resen, povsem neevforičen in prizemljen, četudi gre za dosežek, ki mu pred njim ni bil blizu še nihče.

_56bde44376dac

14 minut

V eni zimski sezoni imajo fantje okoli 40 skakalnih tekmovanj. Vsak skok traja okoli 7 sekund, skupaj 280 sekund tekmovanj. Če se kvalificirajo v finalno tekmo, jih čaka še 40 skokov novih 280 sekund tekmovanj. Pa recimo, da imajo pred tekmovalnimi skoki še po en kvalifikacijski skok, če tekmovalec ne sodi med 10 najvišje uvrščenih. Seštevate? To pomeni še 280 sekund, vse skupaj 840 sekund ali 14 minut tekmovanj. Fantje trenirajo, hujšajo, vadijo poleti, pozimi, »suhe« vaje, »snežne« vaje – 10 mesecev trdega dela za 14 minut tekmovanja na leto. Kakšno kruto razmerje med vloženim razmerjem treningov in odrekanj na eni strani in tekmovanji na drugi.

Planica2016

Planica – zdravilišče za slovensko dušo

V Planici ni treba nikomur blefirati. Tam lahko vsi končno postanemo to, kar smo. Maske padejo, v rokah pa ostanejo slovenske zastave, navijaške ragle, na glavah promocijske kape slovenstva. V očeh se svetlika solzna vlaga, na obrazih je videti od jokajoče sreče trzajoče ustnice. Tam se nam povrne zatrta samozavest, tam privre na dan ponos. Tam vsakdo najde svoj izgubljeni ego, tam Slovenci stojimo privzdignjeno, nad vsemi drugimi narodi. Planica je v resnici najučinkovitejše zdravljenje kolektivne slovenske pokončnosti.

Zjutraj grem v Planico. Čutim, da me ob vsem drugem dogajanju pobira. Potrebujem kratko zdravljenje.

Advertisements

2 thoughts on “Vsi smo Planica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s