Kdo nas lahko reši butalstva?


Ob vseh agencijah, ki jih je država ustanovila, marsikatero samo zato, da so našli zaposlitev za kakšnega odsluženega politika ali funkcionarja, in s pomočjo katerih se prav nesramno, pogosto povsem neupravičeno in nepotrebno napaja marsikateri prijateljski žep, smo pozabili ustanoviti najpomembnejšo, Agencijo za odpravljanje slovenske neumnosti.

Potreba po takšni agenciji se še posebej kaže v zadnjem času, ko smo državljani seznanjeni z res neverjetnimi nebulozami nacionalnih ali lokalnih oblasti, ki jim je komajda verjeti.

Ena je, na primer, ta o supih na Blejskem jezeru.

supanje na bledu

Človek ne more verjeti besedam župana in enega od blejskih okoljskih borcev. Je mogoče, da župan kraja, ki živi izključno od turizma, z velikim dvomom govori o tem, da bi suparjem dovolili supati po jezeru. Ob tem, da ponudnikom supov to dejavnost prepovedujejo z občinskimi »zakoni«. Če pa ima supar svoj lastni sup, je pa za vse v redu. A govori se, da bi morali supe še registrirati. Ste vi že registrirali vaše rolerje, vaš snow board ali vašo rolko? Svetujem vam, da to storite vnaprej, predno se uvede tak zakon, takrat boste namreč čakali v vrsti.

Blejski okoljevarstvenik v  tv kamero zgrožen ugotovi, da je nedopustno, da turisti lezejo iz jezera kjerkoli že pač. V živo si predstavljam, kako bitja tretje, povsem neznane vrste, lezejo iz vode in zavzemajo Bled. Zelo so nevarni, veste. Nosijo namreč kopalke in nimajo mobilnih telefonov!  Nekateri očitno še niso ugotovili, da turisti na Bled ne pridejo le na grad, pa s pletno na otok in na kremšnito. Pridejo se celo tudi kopat, čeprav Bled temu res ni preveč naklonjen. Za kopalce je v primerjavi s podobnimi čezmejnimi kraji, takoj tam na severu, kaj slabo poskrbljeno. Če bi Bled, kot turistični kraj z jezerskim darom kot kopalno možnostjo, zmogel zanje storiti kaj več, mogoče ne bi lezli iz jezera od vsepovsod. Grajsko kopališče, Zaka in Mlino. To je to. Tri lokacije, boste rekli, kaj ni to dovolj?  Ne gre za številko, gre za vsebino. Ta kopališča nimajo vsebine, nimajo pravega koncepta, ni dogajanja, ni ponudbe, ni storitev. Za nekaj zabavne infrastrukture za otroke je poskrbljeno le v Grajskem kopališču in nekaj malega aktivnosti je organiziranih v Zaki. Pri nas še nismo dojeli, da turizem ni le sonce, voda, zrak – turizem je storitev, je ustvarjanje občutkov, doživetij, mravljincev, delovanje brbončic, solze in smeh.

Če se obiskovalec na Bledu odpravi na malo manj kot 6 km dolgo pot okoli jezera, se lahko mimogrede okrepča v Vili Prešeren, v Zaki, ki ima popolnoma nemogočo, sramotno neprimerno, preživeto restavracijo in lesen kiosk pred njo ter v Regatnem centru. Vsa ostala ponudba zahteva vsaj rahli ovinek. Nikakor ne kličem hudiča na Bled v obliki kičaste, amerikanizirane, nasilne ponudbe. Se pa, na primer, sprašujem, ali najemnik prostorov restavracije Mlino, ki ima ob jezeru še mini brunarico, res ne zmore nekoliko bogatejše, lokalne ponudbe. Zakaj tam ni mogoče pojesti  na primer blejske kremšnite v udobnem sedežu ali naslonjaču. Je res treba, da so tam kovinski ali plastični stoli, postavljeni okoli treh zanikrnih miz? Zakaj znamenita nekdanja Titova Vila Bled ne zmore v svojo ponudbo vključiti romantičnega vrta ob jezeru? Zakaj je na šestih kilometrih poti moč dobiti le enega ponudnika doma narejenega sladoleda?

Tale blejska zgodba je le ena v nizu številnih, nad katerimi se državljani zgražamo, oblast pa nič. Vsi se sklicujejo na drugega, drugi na zakone, naslednji na parlament, oni na zgodovino, tretji na obvoznico, četrti na nacionalni interes. Nihče pa ni kriv, nihče ne prevzame odgovornost. Ko so stvari do konca zafurane, pa tisti, ki so to zafurali, napredujejo.

Zato nujno potrebujemo Agencijo za odpravljanje slovenskih neumnosti. Temu je namreč treba narediti konec. Seveda bomo imeli težavo pri kadrih. Pametni že ne bodo hoteli v javno službo, saj to ni nikakršna referenca. Tja praviloma odhajajo tisti, ki jih je trg zavrgel kot neprimerne, nesposobne. Naj mi oprostijo vsi tisti, ki jih tja ne prištevam, ampak ti so v vsakem primeru manjšini.

Kdo v Sloveniji, ki je pri zdravi pameti, bi bil sploh pripravljen našo oblast osvestiti, da je že zdavnaj izgubila zdravo pamet in jo prepričati, da je novo pamet nujno in res nemudoma potrebno poiskati?

Sicer nam grozi nevarnost, da bomo zafurali še to, kar v tej državi deluje.

 

6 thoughts on “Kdo nas lahko reši butalstva?

 1. Upam, da ne bo zamere, če si sposodim vaš blog 😉
  .
  Naj delim z vami eno izkušnjo iz našega turističnega kraja BLED. Žena je že pred časom kupila na enem izmed številnih portalov cenejšo vstopnico za igranje mini golfa na Bledu. Da se med vikendom ne bi znašli v že vsem znani “tradicionalni koloni med Lescami in Bledom” smo se odločili, da se odpeljemo na Bled med tednom, v četrtek po službi. No, koloni se seveda nismo izognili, saj prvo zelo prometno semaforizirano križišče na Bledu NE deluje in je kar precejšnja zmeda. Ok, to smo preživeli, sedaj je potrebno nekje parkirati nakar nič kaj presenečeni zmečemo v avtomat 4 € za dve uri parkiranja…no comment. OK, odpravimo se proti igrišču za mini golf, no tukaj pa se začne glavni del naše nič kaj tako sladke izkušnje. Dober dan…mi trije bi igrali mini golf, žena izvleče kupone in gospa na drugi strani po kratkem premisleku vpraša “…a imate rezervacijo, na kuponu piše, da je treba rezervirat??? Z ženo se spogledava, jaz pa vprašam “Rezervacijo za mini golf??” Hitro dobim odgovor “…ja veste, sedaj bi vas lahko prišlo 100 naenkrat, tako, da žal brez rezervacije ne gre. Ozrem se po igrišču kjer eni štirje pari igrajo…načeloma pa igrišče precej prazno. Nakar vprašam, če to pomeni, da res ni možnosti, da igramo mini golf…pa dobim odgovor, da žal ne, lahko pa rezerviramo za kateri drugi dan. Povedal sem ji, da nismo ravno iz Bleda, da bi se vrnili kar jutri in da nismo videli, da na kuponu piše, da je potrebno rezervirati.. Odgovor je bil, da žal ne bo šlo, potem pa še obrazložitev, da skoraj nobeden ne prebere na kuponu, da je potrebna rezervacija. Sine ves razočaran, saj je bilo v bistvu vse skupaj bolj na njegov račun, se obrnemo in že skoraj odidemo, ko vprašam še, če lahko igramo, če kupim karte. JA, to pa lahko, to pa ni noben problem.
  Torej si zadevo obrazlagam takole. Ker nisem rezerviral, me bo že ona naučila, da je obvezno potrebno prebrati kaj na kuponu piše in, da je tudi za Mini GOLF potrebno narediti rezervacijo!
  Glede na to, da je igrišče bilo skoraj prazno, v košari pa še vsaj 20 palic za igranje mini golfa se sprašujem, če sem res pričakoval preveč, da bo mogoče naredila “izjemo” in bomo odigrali tistih 18 lukenj v pol ure in šli ? Ali pa sem žal naletel na žensko, ki imam sindrom SPB in bo nocoj lažje zaspala, ker je vsaj enkrat v življenju dobila priložnost, da lahko uveljavi svoj prav in s tem zadovolji svoj ego?!?! Glede na obrazložitev, da nobeden ne pogleda kaj piše na kuponu nas je bilo očitno več takšnih pacientov in res, iz tega stališča sem si sam kriv, zanima pa me, če smo bili VSI zavrnjeni! Pa še ena zanimiva ugotovite…če takoj plačam pa lahko igram, a ni to vedno bolj podobno storitvam v naših zdravstvenih ustanovah (naroči se, če pa plačaš pa lahko takoj ). Se mar naši vrli “trgovci” hitro učijo?
  Delite to z drugimi, ker me res matra firbec, če je kdo brez rezervacije s kuponom igral mini golf? Upam, da se kdo javi s svojo izkušnjo!
  Aja, pa še tole…mi je zelo žal, da kuponov nismo natisnili na toalet papir

  Všeč mi je

 2. No ja,za agencije so zadolženi državni idioti.Za turizem pa ne potrebujemo državnih,je dovolj lokalnih bumbarjev,za katere je vsak turist,ki ne vrže 100€ kar čez okno,ko se vozi mimo “turistične znamenitosti” popolnoma nezaželjen in ga je treba omejiti na parking in 50m okoli njega.Podobna situacija je v Piranu,kjer na Tartinijevem trgu sicer ni več avtomobilov,se pa po njem v glavnem sprehajajo lokalni “narko šefi ” s svojimi pitbuli,namesto da bi tam godel kakšen violinist/ka in bi lahko bila kava 3 evrčke.(še sam bi si privoščil exspreso na Markovem trgu za 7,30€ ko sem videl in slišal orkester in dirigentko,pa je bila predolga vrsta)
  V glavnem smo bumbarji in imamo tako življenje kakor si ga zaslužimo! : (

  Všeč mi je

  • Rajko, hvala za zapis. Če bomo samo gledali, bo tako tudi ostalo. Je prav, da nas slišijo in da jih podrezamo.Več kot nas bo, glasnejši bomo in težje se bodo izmuznili. Pa naj bodo nacionalni ali lokalni. Lp, Darinka

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s