Nok, nok – kje sem?


Poslovalnice Pošte Slovenije so prostor, ki si zasluži podrobnejši pogled z več zornih kotov. O tem sem želela pisati že lani, pa so mi rekli prijatelji, naj se vzdržim kritike, saj človek nikoli ne ve, kdaj bi bila Pošta Slovenije lahko tudi moj naročnik. A moje pisanje ni kritika zaradi kritizerstva, pač pa nasvet Pošti Slovenije, da se pogleda v ogledalo in razmisli ali je to res podoba, ki jo želi še naprej predstavljati v javnosti. Ali je njeno poslanstvo res še vedno to, kar je bilo pred 20 leti in več?

pošta

Čisto svež motiv za pisanje o slovenski pošti pa je link, ki sta mi ga z daljne Nove Zelandije poslala hčerka Nina in zet Nejc. Gre za oglas za novozelandsko pošto. Podjetno, napredno, v prihodnost in napredek naravnano sporočilo, ki predstavlja novozelandsko pošto kot partnerja tako rekoč vsakemu podjetniku in pri vsakemu poslu, ki se ga v življenju lotimo. Oglejte si sporočilo tukaj in če boste prej naleteli na kakšen trailer, ne jezite se, to ni moje maslo.

https://www.youtube.com/watch?v=0mkCRwXjx-I&feature=youtube_gdata_player

 Lokacije

Ker so poštne storitve vedno morale biti blizu ljudem, je Pošta Slovenije za svoje delovanje praviloma dobila prvovrstne in najuglednejše lokacije v mestnih središčih, pa tudi takšne, ki so na vogalu spalnih naselij, na primer na poti do bližnje postaje mestnega avtobusa. Tako lahko prebivalci svoje opravke uredimo skorajda v mimohodu. Odlično!

 Arhitektura

Centralne pošte običajno kraljujejo v arhitekturno uglednih stavbah, ki jim lahko pripišemo spoštovanja vredne zgodovinske arhitekturne stile in so zato praviloma tudi zaščitene. Centralna pošta v Ljubljani je dominantno postavljena na eno najbolj obleganih mestnih križišč in se ponosno dviga nad hotel Slon ali Namo, ki sta jo vpela v prepoznan trikotnik. Modernejše pošte so arhitekturni kubusi, ki navzven dajejo občutek, da v prostoru deluje logistično vse hitro, tekoče, ni stopnic, pač pa urejeni dostopi za vozičke – skratka moderno, nič bahavega, nič ljubkega, pač pa povsem korektno.

 Notranjost

Vstop v poštne prostore pa ti vzame sapo. Od vsega hudega. Nok, nok, kje sem? Prostor je urejen brez realnega spoznanja o tem, da pošta danes ni več to, kar je nekdaj bila. Brez občutka za notranji dizajn, estetiko in brez spoštovanja  do uporabnikov. Natrpan je z nemogočimi  – seveda rumenimi – stojali, na katerih so nataknjeni kaveljni, na teh pa visijo vse sorte reči. Kot pri nas na Bohinjski Beli, v vaški trgovini leta 1965, ko so nakupe naših babic in dedkov beležili še v poseben zvezek, zneski pa so se plačevali takrat, ko je kmet dobil denar od prodaje svojih izdelkov. Tam je vse viselo, ker je bilo polic premalo. Če se vaš otrok zapodi proti takšnemu stojalu, ker tam visi na kitajskem narejena plastična igrača, je to lahko zelo nevarno, saj so kaveljni lahko razlog za kakšno poškodbo obraza, bognedaj oči. Da je tragedija še večja, ti nemogoči kovinsko rumeni stvori v centralnih poštah ustvarjajo nesprejemljiv dialog z lepimi marmornatimi površinami pultov in tal. Za zjokat.

pošta 2

Ponudba

Pošta Slovenije mora imeti zelo močnega dobavitelja sveč ali pa je njena vizija postati pogrebni zavod. Sveče vseh barv in velikosti, pakirane v celofan s črnim trakom ali »rimfuzo«, vžigalice in vžigalniki zasedajo precej prodajnega prostora. Pa revije, čokolade, piškoti in kakšni drugi mini priboljški, ob tem pa še milnica za mehurčke, žvečilke, baterije, kakšna skajasta denarnica  in še kaj. No, da ne pozabim na najbolj tradicionalni neprodajni artikel v vsaki poslovalnici – na vrvico navezan kuli, da lahko uporabnik izpiše svoj obrazec za priporočeno pošiljko.

 pošta 3

Storitve

Namesto v tiste rumene grde pošasti s kaveljni, bi Pošti Slovenije svetovala, da vlaga v ljudi. Najprej v tiste, ki bodo zanjo pripravili novo vizijo in poslanstvo delovanja v prihodnje, kajti Pošta Slovenije je strateška naložba naše države in ne bo predmet prodaje. Nato je nujno prijazno spomniti osebje za okenci, da smo danes leta 2015 in da z vstopom v novo ero zamujajo vsaj 15 let. Prijaznost, storitvena naravnanost, prodajanje občutkov, nasmeh in učinkovitost je le nekaj namigov, ki jih morajo pri oblikovanju vrednot podjetja in notranje kulture vzeti resno v program. Tudi kakšna rutica za dame, ki danes mrko gledajo v računalnik in vneto tipkajo, ko čakamo pred okenci, bi bila prijetna poživitev. Prav želela bi si delovati v takšni ekipi.

 Predvsem pa velja trezen razmislek o tem, kje v današnjem globalnem in logistično razvitem svetu je še košček posla za Pošto Slovenije?

 p.s. slike notranjosti poslovalnic so dostopne na spletu.

 

Advertisements

2 thoughts on “Nok, nok – kje sem?

  1. V manjših poslovalnicah Pošte Slovenija je kar se prostora tiče vse še hujše. Do okenca greš skozi labirint najbolj nemogočih sladkarij in plastičnih oslarij za otroke in seveda sveč. Obup. Na pošto grem samo, ko res moram in to je, ko me čaka v obvestilo v nabiralniku o prispeli pošiljki. To je ena zadeva, ki je tudi petdeset let za časom. Poštarji vztrajno raznašajo pošto okrog 8.00 zjutraj. Vsi, ki imajo službe in niso zelo uspešni podjetniki, samostojni kulturni delavci ali trenutno na bolniški so ob 8.00 v akciji in niso doma, da bi prevzeli prispelo pošiljko. Ampak Pošta vztrajno pošilja poštarje ob 8.00 zjutraj in oni vztrajno puščajo obvestila o prispeli pošiljki. Seveda to potem za sabo potegne dolgo čakanje na dveh okencih za prevzem pošiljk popoldan na pošti, ko se zaposleni med labirintom med stojali pomikamo proti okencu, ponavadi v družbi otrok, ki smo jih pobrali pred tem v vrtcu, cel žur. Ne smem posploševat, mogoče je drugje po Sloveniji drugače, na Vrhniki je tako. Temu težko rečemo storitev, nobene racionalizacije, prilagajanja potrebam uporabnikom, nič….

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s