Pet polen in en predsednik vlade


Spoštovani predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar,

ko boste jutri, v nedeljo, 7. junija 2015 ali pa morebiti enkrat kasneje, do 10. junija, stopili pred vse slovenske medije, njihove kamere in mikrofone ter po vsej verjetnosti tudi pred kakšnega tujega dopisnika in boste utemeljevali vladno odločitev, da podpre prodajo Telekoma Slovenije družbi Cinven, si mirno lahko pomagate tudi s katero od spodaj zapisanih utemeljitev, če boste ocenili, da bi vam bila pri preskakovanju nastavljenih polen lahko v pomoč.

Poleno 1

  1. Poleno: del vašega koalicijskega bloka trdi, da Cinven ni strateški lastnik, ker je zgolj sklad in ne TK operater.

Aha, naša država pa je strateški lastnik? Še sama sebi ne! Država si določena podjetja zgolj ohrani v lastništvu, da zaščiti svoje politične interese. Ti pa niso strateške narave, kot so omogočanje razvoja novih storitev, osvajanje novih trgov ali pomoč pri vstopu v nove tržne segmente in še marsikaj. Država želi visoke dividende, želi vpliv na marketinške proračune in možnost usmerjanja dela sponzorskih sredstev, vedno jo mika kadrovsko mešetarjenje, ki ga tudi izvaja. Strateški lastnik je tisto podjetje, ki prihaja iz iste ali komplementarne panoge, dobro pozna razmere v tej branži, išče v prevzemu dolgoročni interes in namen delovanja, išče sinergije za zagotavljanje rasti firme, ki je prevzemala in prevzete firme – teži k zagotavljanju večje vrednosti. Cinven je dal takšna zagotovila in nikakršnega utemeljenega razloga nimamo, da tem navedbam ne bi verjeli.

Poleno2

  1. Poleno: mnogi še vedno trdijo, da Telekoma Slovenije ne smemo prodati, saj bomo s tem povsem prepuščeni vdorom in prisluhom tujcem, ki bodo tako izkoriščali možnost nadzora nad državnimi organi, institucijami in državljani.

Da so vdori v sisteme možni, ni nikakršna skrivnost več. Nikjer na svetu ni nedotakljivih, celo v Pentagonu ne. Američani so prisluškovali Merklovi in meddržavni odnosi se takrat niso sesuli, prav tako pa ne odnos Obama – Merkel. Tudi naš brihtni in pošteni študent Dejan Ornig je to dokazal in si po seznanitvi policije s tem dejstvom, celo prislužil možnost, da bo zaradi tega zaprt. Slovenija se preveč ukvarja sama s seboj, da bi bila zanimiva za prisluškovalce in druge omrežne lumpe. Če bi bili v svoji naravnanosti bolj usmerjeni v svet, če bi v tem svetu igrali pomembno, aktivno vlogo in morebiti zanj hranili pomembne arhive, saj smo vendar ena najbolj varnih držav – šele takrat bi se nam bilo tega treba malce bati.

Poleno3

  1. Poleno: Telekoma Slovenije ne smemo prodati, saj je to socialna bomba – veliko ljudi bo odpuščenih in brezposelnost v Sloveniji bo zato ponovno porasla.

Poslovanje Telekoma Slovenije narekuje reze v stroške. Teh se bo morala dotakniti zdajšnja uprava, če ji bo to dano, ali Cinvenova ali katerakoli druga. Druga možnost bi bila zagotavljanje rasti, vendar na domačem, zasičenem trgu, to ne gre več, tujim trgom se Telekom Slovenije očitno odreka, saj svoja podjetja, z nekaj izjemami, tam ni znal uspešno upravljati. Dogovori glede posega v stroške, ki zadevajo delo, so vedno boleči, a so v pametnih okoljih možni in mogoči, še posebej če imajo partnerji v socialnem dialogu možnost transparentno slediti rezom v druge stroške, ki se jih da oklestiti brez škode za poslovanje.

Poleno 4

  1. Poleno: zakaj bi prodajali Telekom Slovenije, če je vendar eden naših paradnih konj v gospodarstvu?

 Telekom Slovenije je s svojimi poslovnimi kazalci pravi pokazatelj dogajanja v TK panogi, ki je dosegla svoj razvojni zenit. Zdaj počasi postaja suha figa, prihodki usihajo, organske rasti skorajda niso več dosegljive, dogajajo se le še s prevzemi in nakupi. Telekom Slovenije nujno potrebuje nove ideje, nove vire, nove ljudi, da bo oblikoval svoje novo poslanstvo, novo vizijo razvoja. Takšen, prenovljen, bo tudi Sloveniji v večjo korist.

Poleno 5

  1. Poleno: Telekom Slovenije prodajamo samo zato, ker slepo poslušamo Bruselj, to pa nas dela hlapce.

Temeljna vrednota politike je zaupanje. Če se je ta država v preteklem mandatu zavezala tudi v Bruslju, da bo zaradi zagotavljanja hitrejše gospodarske rasti in prestrukturiranja podjetij, pohitela tudi s privatizacijo, potem je to zavezo potrebno spoštovati. Če jih ne nameravamo, potem nima smisla, da jih dajemo. Tako pa ohranjamo našo mednarodno verodostojnost, to nam omogoča čvrsto držo, ko gre za pogajanja, ki jih želimo izpeljati v našo korist, to vliva zaupanje tujih investitorjev, s tem se veča prepoznavnost Slovenije. Pa ne le to. Gre tudi za notranje, povsem naše – interno spoštovanje dogovorov. Odločitev o prodaji in seznam podjetij je sprejel najvišji državni organ, kar ga premore parlamentarna demokracija. Parlament. Naš parlament. Ne razpolagamo z nobenim dokumentom, ki bi te odločitve kdajkoli kasneje preklical.

 Stojte pokončno, spoštovani predsednik vlade, govorite jasno in razumljivo. Kot bi govorili množicam, ki potrebujejo še zadnji oprijem za vejo, da se izvlečejo iz živega peska in stopijo na trdna, zanesljiva tla.

In seveda, čestitam za vašo odločitev!

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s