Prekipelo mleko


Simpatizirati ali ne simpatizirati z Janezom Janšo, to zdaj sploh ni vprašanje. Pri presoji dogajanja okoli Patrije in odločbe ustavnega sodišča se je potrebno postaviti nad to in zanemariti čustveno povezanost z njegovim delom in likom.

Zadeva Patria bo kljub temu, da se je dobrih 10 let odvijala pred našimi očmi, polnila dnevne časnike, minute v televizijskih in radijskih novicah, vlekla horde novinarjev, kamermanov in borcev za Janševo svobodo pred sodišče in bila del volilnih bojev na kar treh državnozborskih volitvah, zastarala.

Gledano z gospodinjske logike je to nekako tako, kot bi doma kuhali mleko. Skrbno ste izbrali lonec, prižgali ploščo na kuhalniku, gledate mleko v loncu, pozorno in budno spremljate, kako se z višanjem temperature začne rahlo premikati, tu in tam ga premešate, da se ne sprime s podlago. Mleko se rahlo dviguje, najprej tako lepo, skorajda kremasto, še vedno se dviguje, počasi, počasi, raste in se peni …..nato pa pri vaši polni zavesti in stoodstotni osredotočenosti skipi po štedilniku. In zasmrdi.

prekipelo mleko 2

Pred očmi vseh nas, pri polni budnosti in vsenarodni osredotočenosti je pri Patriji skipelo in zasmrdelo. Brez kančka dvoma je bil vanj vključen naš najsposobnejši in najuglednejši pravni kadrovski potencial, 17 sodnikov in trije tožilci. 20 modrih pravnikov, ki niso uspeli zavreti tega mleka brez smradu.

Primer je zarisal nepopravljive posledice v številna življenja, ne le treh, ki so del kazni že morali odsedeti, pa jim očitno tega ne bi bilo treba. Tu so še njihove družine, posel, zdravje, politična kariera. Tega se ne da pobrisati z mokro krpo. To je nepopravljivo in tudi najmanj šestmestne številke, ki jih bo vsakdo od njih zahteval kot odškodnino od države, ne morejo kupiti izgubljenega. Celotna slovenska novodobna zgodovina bi se najverjetneje zavrtela drugače, če tega primera ne bi bilo. Volitve 2008 bi se lahko odvile drugače, pa naslednje prav tako. Zato tudi predčasnih volitev najbrž ne bi bilo. Zato je povsem mogoče, da naša politična zgodovina nikoli ne bi zabeležila ustanavljanja list, pozitivcev, zavezništev in modernih sredin.

Ni pa prav, da se posledice te kuharije dotaknejo le tistih, ki so žrtve. Zato bi bilo dobro vedeti ali imamo v naš sistem vgrajene potrebne vzvode, da v takšnih primerih odgovarja še kdo, seveda od zgoraj omenjenih 20 oseb. Ustavno sodišče je pokazalo s prstom na osebo, ki je v tem primeru delovala pristrano. Je vsaj to razlog za odstop ali odvzem mandata? Če imate to srečo, da ste zaposleni in če delate v zasebnem sektorju, pa ste zavozili projekt do te mere, da ste naredili zgolj stroške in nikakršnega poslovnega rezultata – potem vas gotovo čaka vsaj zelo huda ura s šefom, če ne premestitev na drugo delovno mesto, znižanje plače ali preprosto odpoved zaradi nesposobnosti.

Ne verjamem in ne pričakujem, da bi se v našem sodstvu zgodilo kaj podobnega. Prav pomanjkanje odgovornosti v naši družbi nasploh, ne le v sodstvu, ustvarja okolje, kjer je možno zafurati zgodovinsko pomembne stvari in za to nihče ni kriv. Postali smo družba, v kateri se vse več ljudi bori za svoje pravice, nihče pa ne spomni, da za tem stojijo tudi odgovornosti. Zanje se ne bori nihče. Odgovornost je namreč kot mleko.

Če prekipi, zasmrdi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s