Ko zboli Igor Bavčar


Zadeva »Igor Bavčar na poti v Dob« je dodobra pretresla Slovenijo, tako medijsko, zdravniško stroko, pravnike, pa tudi nas, ki smo spremljevalci dogajanja v naši (visoki) družbi, saj se je namesto na Dobu pri Mirni, zaenkrat končala v Medicorju nad Izolo.

Igor Bavčar

Prepričana sem, da velika večina Slovencev, ki spremljajo zgodbo, Igorja Bavčarja ne postavlja v kategorijo bolnikov, temveč tistih, ki izigravajo zakon in se izogibajo prestajanju kazni. Ljudem z vplivom in denarjem je to omogočeno. Na to stran so stopili tudi mediji. Ali pa je bilo obratno. Ker so mediji zavzeli takšno stališče, smo na njihovo stran stopili tudi mi, saj s takšnimi faloti, ki spravijo v težave toliko bank, podjetij, zaposlenih, pa res ne bomo prijateljevali.

Edina, ki se je (morala) javno postaviti Igorju Bavčarju v bran, je bila njegova zdravnica prof. dr. Metka Zorc, direktorica Medicorja. Pogumno je stopila pred medije, se udeležila pogovora na največji komercialni televiziji in se prepustila Petri Kerčmar, ki se je dodobra oborožila z municijo in streljala po dr. Zorčevi, da jo je ta morala opomniti, s kom se pogovarja. V resnici je bila na POP TV na zatožni klopi.

metka zorc

Presojo o tem, ali vas je dr. Metka Zorc prepričala ali ne, prepuščam res vsakemu posebej. Je pa zagotovo naredila ključno komunikacijsko napako, ko se je pustila skoraj do konca pogovora navleči v zgodbo o Igorju Bavčarju, torej v politično – gospodarsko – koruptivno zgodbo. Šele ob koncu te precej glasne debate, v kateri tudi sama pogosto ni pustila sogovornikov do besede, je pričela poudarjati, da je Igor Bavčar pacient.

Dr. Metka Zorc bi morala takoj na začetku, v prvem stavku, odločno in nepopustljivo postaviti mejo med njenim delom ter odgovornostjo do njenega pacienta in zgodbo, ki so jo želeli mediji, torej o iskanju obvodov za prestajanje kazni. Dr. Zorčeva bi morala v celoti pozabiti na ime in priimek osebe, o kateri je tekla debata in ostati na ravni zdravnice. Vsakokrat, ko je izrekla pregrešno ime in priimek, je bila povlečena v tisti del zgodbe, ki z zdravstvom in medicino nima kaj dosti. Naglas izgovorjeni besedi sta kričeče tkali vezi z gospodom, o katerem teče ta članek, sogovornike in poslušalce pa le še bolj utrdile v prepričanju, da gre v odnosu z Igorjem Bavčarjem za preveč tesne in osebne povezave, da bi ji bilo za verjeti. Ker je tudi gospa Zorc pogosto dvignila glas, je bilo v povezavi z izrečenim imenom razumeti, da strahovito brani in zagovarja Igorja Bavčarja in ne pacienta.

»Hvala za povabilo v vaš studio. Tu sem zato, da vam kot zdravnica posredujem informacije o pacientu, in to tiste, ki vam jih v skladu z varovanjem osebni podatkov smem povedati.« Tako nekako bi morala v uvodu prijazno, jasno in nedvoumno nakazati, zakaj je tam in kje je vsebinski okvir, znotraj katerega se sme gibati.

Tako je namesto vloge zdravnice, ki preudarno in umirjeno pojasni javnostim, s kakšnimi težavami se sooča pacient, bolj opravila vlogo zelo odločne zagovornice Igorja Bavčarja. Prepričana sem, da tega sama ni načrtovala, niti želela.

Če piarovcem pravite »spin doktorji«, se je doktorici zgodil »spin«, ki si ga ni želela.

Sicer pa si pogovor lahko ogledate tule v povezavi: http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61555142&section_id=2&article_id=4034574

A ta zgodba še ni končana. Prepričana sem, da se bo okoli nje zgodil še kakšen zanimiv komunikacijski »keč«, ki ga bo veljalo analizirati.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s